Mirotvorac Cerić

Sandra Miletić
Mirotvorac Cerić

Poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić primio je nagradu za mir jedne italijanske fondacije zbog "zalaganja za promociju dijaloga" i svega nekoliko časova poslije, po ko zna koji put ničim izazvan napao predsjednika RS Milorada Dodika. Ovoga puta zbog negiranja genocida.


Tek nagrađeni Cerić je tako sjeo i napisao pismo koje je uputio povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, odnosno dana oslobađanja Aušvica, predsjednici projekta "Aladin". A u pismu je krenuo od Kaina i Avelja, preko norveškog teroriste Andersa Behringa Brejvika, koga je zatim uporedio sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem koji, veli Cerić, "vjeruju da je ubistvo junačko djelo kojim se trebaju ponositi", da bi na kraju nekom čudnom logikom došao i do Dodika.

Ide "promoter dijaloga" i korak dalje pa se tako buni što su izraelske vlasti toplo dočekale Dodika i ljubazno im preporučuje da ubuduće uskrate gostoprimstvo srpskim političarima koji negiraju genocid u Srebrenici.

Kakve veze Dodik ima sa Kainom i Aveljom, Brejvikom, Karadžićem i Mladićem, a pogotovo sa stradanjem Jevreja, oslobađanjem Aušvica i Međunarodnim danom holokausta, očigledno zna samo "mirotvorac" Cerić. Jer mi ostali niti znamo, niti ih vidimo, niti nam Cerić u svom pismu navodi ikakve argumente za ono što tvrdi.

A ako neko ne zna, Dodik zločin nad Bošnjacima u Srebrenici nikada nije negirao, niti je ikada dao ikakvu izjavu koja bi taj zločin opravdavala. Jeste tražio da se utvrdi tačan broj ubijenih i nestalih, ali u tome nema ništa sporno jer je činjenica da se brojkama ubijenih nesrećnih Srebreničana odavno manipuliše.

Nije prvi put Ceriću da iznosi (valjda s ciljem promocije mira i dijaloga), što pismeno, što usmeno, blago rečeno zabrinjavajuće i nevjerovatne optužbe na račun Srba, Srpske i njenog rukovodstva, pa je tako optuživao za islamofobiju, antidržavnost, širenje mržnje... U mnogo slučajeva nije "poštedio" ni Hrvate. U najveće njegove "bisere" svakako spadaju izjave da je "slučaj terorizma u Norveškoj najbolja opomena šta se može dogoditi, ako se ništa ne preduzme protiv Dodikovih izjava" i da "nekima smetaju novi muslimani koje nazivaju vehabijama, a sve to samo zato što su oni preživjeli genocid i protive se režimu aparthejda".

Sasvim je jasno da Cerić radi sve, samo ne promoviše mir i dijalog među narodima u zemlji u kojoj i on živi. Naprotiv.

Zato ne može a da ne začudi činjenica da je Cerić, pored pomenute, do sada dobio neke od najviših međunarodnih nagrada i priznanja za mir i doprinos međuvjerskom dijalogu, toleranciji i miru u svijetu. Jer, šta je cilj njegovih pisama, saopštenja i izjava, ne treba ni govoriti.

Na koji se način te nagrade dodjeljuju i kako to da ih, uprkos svim izjavama, redovno dobija reis, trebalo bi da bude predmet dublje analize. Ono što je sigurno, jeste da je BiH "promoter mira i dijaloga" koji će širiti mržnju prema narodima koji nisu "njegov" najmanje potreban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Amber alert
Amber alert
Do mentaliteta je
Do mentaliteta je
Od Tita do Olbrajtove
Od Tita do Olbrajtove
Pravosuđe u leru
Pravosuđe u leru
Tapkanje u mjestu
Tapkanje u mjestu
Prevencija, šta je to?
Gluv, zbunjen, normalan
Gluv, zbunjen, normalan
Šamar domaćim radnicima
Šamar domaćim radnicima
Ko jamu kopa...
Ko jamu kopa...
Borba za opstanak
Borba za opstanak
Dosrbljavanje
Dosrbljavanje
Bježi, Fadile
Bježi, Fadile
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana