MIP

Piše: Željka Domazet
MIP

Da je u Ministarstvu inostranih poslova (MIP) sveopšti javašluk u kojem se već godinama ne razlučuje bitno od nebitnog dokazuje i podatak da u ovoj instituciji, koja bi trebalo da bude ogledalo ugleda svake zemlje, stoje dva neverifikovana međunarodna dokumenta koji bi u svakoj zemlji trebalo da se čuvaju pod najjačim i najsigurnijim bravama.

U ovoj zemlji koja je postavljena naglavačke i u kojoj izgleda niko ni za šta ne odgovara u MIP-u se nalazi registar tajnih podataka standarda Evropske unije o razmjeni sa EU i podregistar za NATO. Oba ova dokumenta još nisu sertifikovali u Sektoru za zaštitu tajnih podataka.

Ovaj podatak do koga su došli inspektori Sektora za zaštitu tajnih podataka trebalo bi da bude znak za uzbunu svima koji bi u ovoj zemlji trebalo da štite i sprovode zakon. Svi nadležni zaduženi za bezbjednost morali bi znati da li je ovaj registar dolazio u ruke onima od kojih bi po svaku cijenu trebalo da bude sklonjen. Činjenica da BiH nije verifikovala ova dva dokumenta na valjan način otvara opravdane sumnje da su ovaj povjerljivi dokument koristili i oni koji su na važne adrese Evropske unije i NATO-a odaslali informacije koje su njima odgovarale, a ne one koje su stvar usaglašenog stava i koje bi BiH mogle predstaviti kao kredibilnog partnera i Evropskoj uniji i NATO-u.

U ovom neviđenom skandalu ima nečeg i dobrog, jer moglo se desiti da i ova dokumenta poput nekih drugih završe u mašini za rezanje papira koja je izgleda najrevnosnije posljednjih dana radila u MIP-u.

Ako BiH nije verifikovala registar tajnih podataka standarda Evropske unije i NATO-a ostaje otvoreno pitanje po kojim je to standardima do sada ova zemlja razmjenjivala tajne podatke sa ovim značajnim međunarodnim gigantima. Imajući u vidu činjenicu da je sada već "tehnički ministar" Sven Alkalaj boravio više u avionu nego na zemlji moguće je da je posegao za letačkom praksom i podatke prenosio avionskim putem.

Svi koji iole drže do zakona morali bi konačno letača Alkalaja spustiti na zemlju i otrijezniti ga od sve češćeg pijanstva i mamurluka, te zatražiti konačno da položi račune ovoj zemlji i narodu koga je nebrojeno puta izblamirao i u inostranstvu i u zemlji.

Ne bude li se MIP dovelo u red, kako već pomalo prijeteći najavljuje budući ministar Zlatko Lagumdžija, neće nas začuditi ako danas-sutra BiH ne posegne za praksom da tajne podatke razmjenjuje dimnim signalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana