Minska polja

Vedrana Kulaga Simić
Minska polja

Rat je pod ovim dijelom neba završen prije gotovo tri decenije, ali i dalje su "živi" neki njegovi korijeni koji uporno podsjećaju na strahote koje su samo oni srećniji preživjeli te i dočekali toliko željeni mir.

Zaostala minsko-eksplozivna sredstva još su tu oko nas. I ubijaju i poslije toliko vremena. U poslijeratnom periodu je, prema podacima institucija u BiH, od mina i drugih eksplozivnih sredstava stradalo više od 1.700 osoba, od čega oko 620 smrtno, a u crno su zavijene i desetine porodica deminera koji su stradali prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja.

Zvanični podaci pokazuju da mine prijete sa oko dva odsto teritorije BiH, ali i da, zbog inata ili muke koja ih goni kroz život, pojedinci i danas u označena minska polja svjesno ulaze. Neki se nikada ne vrate.

I u posljednjem presjeku situacije na terenu je upozoreno da, bez obzira što su vidljivo postavljeni znakovi upozorenja na mine, zbog lošeg ekonomskog stanje pojedini stanovnici ulaze u sumnjive rizične površine uglavnom zbog prikupljanja ogreva i sakupljanja sekundarnih sirovina.

Operacije tehničkog izviđanja i čišćenja mina traju u BiH od 1996. godine, pa iako je značajan dio sumnjive teritorije očišćen, do danas nije stavljena tačka na sve opasne dijelove naselja, njiva, šuma...

Teško je i tražiti, mada je to najveća želja, da sve i jedna zaostala mina iz posljednjeg rata bude pronađena i uništena kako bi svaki korak bio siguran, ali zabrinjava svojevrsni nemar domaćih institucija prema ovom izuzetno važnom pitanju.

Iz samog vrha Centra za uklanjanje mina u BiH tvrde da nije, čak na vrijeme, ni izdvajan novac za te namjene sa svih nivoa vlasti, što bi nadležni trebalo da objasne. Uz to upozoreno je i na sve manje interesovanje donatora da i ostanu u ovoj priči koja, kako god da se pogleda, život znači.

"Pazi mina" odjekuje godinama i nekako se uvijek te riječi pojave u glavi kada koračamo donekle nepoznatim predjelima kao upozorenje da staza nije možda sigurna.

Minskih polja ima još u BiH, bez obzira da li se to odnosilo na teritoriju gdje je više mina ili samo jedna. I to oni kojima su povjereni poslovi, a koji se tiču mina i deminiranja moraju  stalno imati na umu. I da rade nešto po tom pitanju.

Ne daj bože, ali nikad se ne zna kada nečije dijete, majka, otac, brat, sestra mogu da, svjesno ili slučajno, zakorače i više se nikad isti ne vrate. Ako se i vrate.

Sa minama se ne igra. Mine ubijaju i mine u što je moguće većem broju moraju biti pronađene i sklonjene iz naše prirode.

Zna se ko se bavi time, ko u tim slučajevima odlučuje i čija je "zadnja", a svi, od početka do kraja lanca, moraju dati sve od sebe i ozbiljno pristupiti jednom od najozbiljnijih izazova današnjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Amber alert
Amber alert
Do mentaliteta je
Do mentaliteta je
Od Tita do Olbrajtove
Od Tita do Olbrajtove
Pravosuđe u leru
Pravosuđe u leru
Tapkanje u mjestu
Tapkanje u mjestu
Prevencija, šta je to?
Gluv, zbunjen, normalan
Gluv, zbunjen, normalan
Šamar domaćim radnicima
Šamar domaćim radnicima
Ko jamu kopa...
Ko jamu kopa...
Borba za opstanak
Borba za opstanak
Dosrbljavanje
Dosrbljavanje
Bježi, Fadile
Bježi, Fadile
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana