Milosrdni anđeli

Veljko Zeljković
Milosrdni anđeli

Kada su NATO snage predvođene Amerikom 1999. pokrenule vojnu akciju bombardovanja SRJ, nazvali su je, ironije li, “Milosrdni anđeo”. Tom prilikom na prostorima Jugoslavije “posijano” je na tone osiromašenog uranijuma. Prvi put je uveden i termin “kolateralne žrtve”. I niko nije odgovarao, jer je to, navodno, bila akcija na širenju demokratije.

Nešto prije toga, tačnije 1993. godine, pod istim izgovorom u Hagu je osnovan međunarodni sud iza kojeg su stale SAD, a koji je trebalo da se bavi počinjenim ratnim zločinima na području nekadašnje nam države. Kako je tada saopšteno, on je trebalo da donese pravdu i pomirenje na ovim prostorima. Od toga nije bilo ništa.

Svjetski “anđeli” su vrlo brzo skinuli svoju masku i pokazali pravo lice. Zatvorske ćelije su bile rezervisane samo za Srbe. Osuđeni su na drakonske zatvorske kazne koje su im “garantovale” da nikada za života neće ugledati svjetlost dana. Osim onog zatvorskog. To haško, odnosno zapadnjačko viđenje demokratije, prava i pravde, ali i ljudskosti i moralnosti na svojoj koži najviše su osjetili Srbi.

Kada nisu bacali bombe sa osiromašenim uranijumom po Srbima, onda su ih po komandnoj odgovornosti zatvarali u haške kazamate. Nakon toga su nastavili sa “milosrdnim” terorisanjem, ukidajući srpskim zatvorenicima i ona osnovna ljudska prava - pa čak i na adekvatnu medicinsku njegu i liječenje.

U svemu tome najviše je prednjačio kontroverzni sudija Karmelo Ađijus ne dozvoljavajući onima koji su ispunili uslove za prijevremeno puštanje na slobodu da to pravo i ostvare. To pravo nije dozvoljeno ni onima koji su teško oboljeli. Novo “milosrđe” zapadnih anđela. Ni doktorima sa strane nije dozvoljeno da se uključe u uspostavljanje dijagnoza i liječenje teško oboljelih koji se nalaze u Ševeningenu. Kad se tako nešto ipak i dozvoli, pregled je ograničen na odokativno donošenje dijagnoze.

Medicinski konzilijum, kojeg predvodi Paukus Falke, čak ne dozvoljava uvid u medicinsku dokumentaciju, kako onih koji su već preminuli zbog nebrige nadležnih u ovom zatvoru, tako i onih koji još služe svoje kazne. Zbog toga mnogi smatraju da ovo nije ništa drugo do “ubistvo sa umišljajem”. Najbolje je ovo ogledalo svijeta u kom živimo, u kom moćni i tuže i sude, pokušavajući da amnestiraju sebe od svih zala koja su posijali. Haški doktori sada samo završavaju posao sudija i centara moći koji su i pokrenuli rat na prostoru bivše Jugoslavije.

Kakve su to sudije? Kakvi doktori? Šta je sa Hipokratovom zakletvom? Kako uopšte spavaju, imaju li dušu? Imaju li savjesti? Gdje je nestala ljudskost?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
100 maraka, druže!
100 maraka, druže!
Zbijanje šale s narodom
Zbijanje šale s narodom
Sankcije
Sankcije
Amber alert
Amber alert
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana