Milioni za cirkus

Marijana Miljić Bjelovuk
Milioni za cirkus

Na desetine miliona maraka građana bude godišnje isplaćeno iz budžeta za političke stranke. Samo u ovoj godini iz kasa opština i gradova Srpske, u kojim stanovništvo grca u gomili problema, planiran je transfer od dva miliona maraka na bankovne račune stranaka koje su zastupljene u njihovim lokalnim parlamentima.

Da li stranke opravdaju taj novac? Nema sumnje da, prema trenutnom raspoloženju građana, ali ni prema rezultatima njihovog rada, ne opravdaju ama baš, ni mali iznos novca koji im je predviđen u budžetima i koji na kraju i dobiju i potroše.

Uzmimo samo u obzir Banjaluku. Daje najviše novca političkim strankama. Samo u ovoj godini za deset političkih stranaka koje su zastupljene u Skupštini grada Banjaluka predviđena je suma koja premašuje iznos od 300.000 maraka. A cirkusa u lokalnom nam parlamentu, najvećeg grada u Srpskoj, ne manjka. Imamo ga i za izvoz. Svakodnevno se mire i svađaju pa ni sami odbornici i rukovodstvo najvećeg grada u Srpskoj, vjerovatno, ne znaju u kakvim su odnosima. Sva iskustva potvrđuju, sa druge strane, da su svi oni u istom košu i i te kako dobri prijatelji.

Možemo samo da pretpostavimo šta se dešava iza zatvorenih vrata nakon svađa koje javno plasiraju građanima čelnici Skupštine grada Banjaluka, odbornici, zajedno za gradonačelnikom. Rukovanja, grljenja i nazdravljanja u tim prostorijama, kada građani ne vide i kada mediji nisu prisutni, sigurno ne manjka.

Sa druge strane, narod bi rekao da u svim tim svađama, koje svakodnevno plasiraju građanima, nešto rade. Rekli bi mnogi, bore se za njih i njihova prava, bolji položaj. Nema sumnje i da se prevariše poštenski, svi oni koji to pomisliše. 

Banjalučki parlament, po svemu u svađama prednjači u cirkusima koje plasira svojim građanima. Vjerovatno jer je najveći grad i administrativni centar Republike Srpske. Ništa bolja situacija nije ni u ostalim lokalnim parlamentima, samo što predstave koje se tamo izvode, vjerovatno, ne mogu da izbiju u prvi plan od Banjaluke.

Na predstavama koje izvode oni za koje glasamo i papreno plaćamo mogu pozavidjeti i profesionalni glumci pa i svjetske glumačke ličnosti. Očigledno je da je, većina odbornika i izabranih nam funkcionera, pogriješila profesiju. Jer umjesto da rade za dobrobit građana i stvaranje uslova za bolji život svih, oni su se bacili u glumačke vode i izvođenje cirkusa za široke društvene mase.

Možda bi počeli nešto i da rade kada ne bi dobijali milione maraka od stanovništva. Ali od toga u ovoj zemlji nema ništa. Uzimaju političari, što bi naš narod rekao, i crno ispod nokta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Niko, ništa
Niko, ništa
Kriza
Kriza
Neka i braća
Neka i braća
Priča se, priča
Priča se, priča
Rakija bez meze
Rakija bez meze
Komisije za ništa
Komisije za ništa
Penzioneri na dobitku
Penzioneri na dobitku
Otkačeni vagon
Otkačeni vagon
Inovacije nepoznat pojam
Inovacije nepoznat pojam
Svaki dan je visok datum
Svaki dan je visok datum
Sitna zarada
Sitna zarada
Dubioza kolektiv
Dubioza kolektiv
Gdje su donacije
Gdje su donacije
Pazite šta jedete
Pazite šta jedete
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana