Međa

Darko Momić

"Svečano se zaklinjem da ću braniti suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i političku nezavisnost... Republike Srpske". Nije tako davno bio april 2005. godine kada su pripadnici posljednje klase Vojske Republike Srpske prilikom polaganja vojničke zakletve u kasarni Manjača na kraju zakletve umjesto propisanog "Bosne i Hercegovine" gromoglasno uzviknuli "Republike Srpske" i naišli na oduševljenje rodbine i prijatelja koji su po starom običaju došli regrutu u svečanu posjetu.

Nisu ti golobradi mladići tada mislili ništa loše Bosni i Hercegovini, samo su bolje mislili Republici Srpskoj. Snimak njihovog polaganja zakletve zabilježio je milione pregleda na "Jutjubu" i većini Srba u Republici Srpskoj i danas zaigra srce kada ga pogledaju. Kasnije ukidanje VRS, ukidanje redovnog vojnog roka i formiranje "profesionalnih" Oružanih snaga BiH koje su "ešdauni" i "gregorijani" slavodobitno nazivali vojskom i garantom mira daleko su od tih i takvih epiteta. Garant mira je samosvijest svih ljudi kao najbolja garancija da na ovim prostorima rata više nikada neće biti i ko ga spominjao u kući mu bio, tako da je cilj te nakaradne reforme u stvari bilo stvaranje iluzije o državnosti BiH. Pri tome je primarni cilj bio da se ukidanjem njene vojske uveliko umanji suverenitet Republike Srpske i oni koji su to radili u tome su uspjeli.

Poslije, ali i prije ukidanja vojske kao simbola državnosti, bilo je niz novih udara na Srpsku i njenog tihog razvlašćivanja kroz formiranje zajedničke obavještajne službe, UIO, SIPA, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i inih agencija, ustanova i institucija na nivou BiH od kojih su mnoge same sebi svrha. I istrpjela je Republika Srpska sva ta brojna otimanja i zakidanja, pregrmjela sječu kadrova i nezabilježena kršenja osnovnih ljudskih prava od strane šefova OHR-a, pa na kraju i pokušaj nasilnog otimanja njenog rođendana od strane "malog OHR-a" ili preciznije Ustavnog suda BiH.

Pri tome su oni koji su to sve radili veoma često znali da pronađu "saradnike" u Srpskoj, pa su vjerovatno računali da će tako biti i sa odlukom kojom Srpskoj žele na silu da otmu njeno poljoprivredno zemljište. Ali nisu računali da će Narodna skupština RS (koja je nažalost i prije dva dana na trenutke ličila na pravo ruglo) jedinstveno stati iza zaključaka koji u ovom slučaju ne bi trebalo i zaista želim da vjerujem da neće ostati - mrtvo slovo na papiru.

Najviše funkcionere Srpske i njene političke predstavnike u zajedničkim institucijama na to obavezuje zakletva posljednje klase Vojske Republike Srpske. A oni koji se zaklinju u BiH zaboravili su staru dobru narodnu poslovicu koja kaže: - Ne diraj Muslimanu u ženu, Hrvatu u vjeru, a Srbinu u među!

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana