Mast na kapaljku

Danijela Bajić
Mast na kapaljku

Farmerska je tuga pregolema. Nema godine, a da ih nešto ne snađe i prepolovi im uloženi novac, zavije u crno domaćinstva koja su ionako u dugovima do guše.

Nekad je to poplava, redovno ih ne zaobilazi suša, a ove godine farme je opustošila afrička kuga svinja.

Lijevče polje se izvuklo i opasnost je prošla, što se ne može reći za Semberiju koja diše na škrge i dalje se boreći sa, do sad, nepoznatom opasnošću.

Zbog nje je ubijeno 40.000 životinja što je zastrašujuća brojka za malo tržište Republike Srpske. Dok borba protiv pošasti i dalje traje ozbiljnije posljedice po svinjski fond osjetiće se tek na proljeće, neki kažu i ranije - pred zimu i tradicionalni krmokolj.

Već sad se tržište preselilo u Lijevče polje koje je osjetilo znatno manji udar i u posljednjih dvadesetak dana nije imalo pozitivne slučajeve.

Pitanje svih pitanja je hoće li biti prasića za sve zainteresovane kupce jer su i farmeri iz ovog kraja, prevencije radi, na početku kuge smanjili fond u farmama.

To je ovih dana stvorilo haos jer poljoprivrednici iz okoline Gradiške ne mogu da zadovolje redovne kupce jer se svakim danom pojavljuju novi koji su se ranije snabdijevali na imanjima oko Bijeljine.

Šta će tek biti na zimu, opravdano se pitaju vođe udruženja i upozoravaju da će se prasići tražiti na kapaljku, a čak i da nađete negdje komad za sebe sigurno ćete ga platiti više od 12 KM po kilogramu žive vage, što je bila ovogodišnja cijena.

Što je najgore, bolest se i dalje širi. Zaražene su divlje životinje, insekti, mačke i psi lutalice tako da je pitanje šta i kako dalje.

Svi koji su trenutno u žarištu najvjerovatnije će morati da počnu iz početka što je porazno za porodice kojima je to praktično jedini izvor prihoda. Dok se traži rješenje kojeg nema čini se da su zatajili svi, od struke do inspekcije.

Farmeri koji svakodnevno prolaze kroz žarišta kažu da je na terenu haos i da ne postoje utvrđena pravila. Svako domaćinstvo procjenjuje na svoju ruku šta da radi, a jedina aktivnost na imanjima, koja su ne tako davno bujala od života, ogleda se u odvoženju zaraženih životinja na mjesta gdje se moraju ubiti.

Tužno, naročito ako se uzme u obzir da je ovaj kraj godinama bio poznat po uzgoju svinja. Nakon ovoga, proći će godine da se vrati povjerenje kupaca, a za staru slavu u vezi sa uzgojem svinja Semberiji će sigurno trebati decenije.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Priča se, priča
Priča se, priča
Rakija bez meze
Rakija bez meze
Komisije za ništa
Komisije za ništa
Penzioneri na dobitku
Penzioneri na dobitku
Otkačeni vagon
Otkačeni vagon
Inovacije nepoznat pojam
Inovacije nepoznat pojam
Svaki dan je visok datum
Svaki dan je visok datum
Sitna zarada
Sitna zarada
Dubioza kolektiv
Dubioza kolektiv
Gdje su donacije
Gdje su donacije
Pazite šta jedete
Pazite šta jedete
Iščašeni iz realnosti
Iščašeni iz realnosti
Briga o zdravlju
Briga o zdravlju
Branik otadžbine
Branik otadžbine
Raspirivanje mržnje
Raspirivanje mržnje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana