Maske

Veljko Zeljković
Maske

Naš veliki pisac i mislilac Ivo Andrić svojevremeno je napisao: “Kad vidiš čovjeka suviše sigurnog u sebe i u ono što kaže, hitra i slatka na riječi, koji ti nudi što mu ne tražiš, odobrava što kažeš, a ostaje pri onome što je namislio, znaj da je bestidnik i bezdušnik, i kloni ga se koliko možeš”.

Napisao je ovo komentarišući licemjerstvo koje je i danas, reklo bi se, više nego ikad prisutno. Pogotovo u politici. Ako se osvrnemo na političke blokade, koje gotovo svakodnevno sprovode pojedini bošnjački političari, među kojima se najviše ističu Željko Komšić i Denis Bećirović, čovjek ne može da se ne zapita ko je u ovoj državi lud, zbunjen, a ko normalan, pogotovo nakon novih najava stavljanja “predsjedničkog veta” od strane pomenutog dvojca na velike infrastrukturne projekte u Srpskoj, i u to vrijeme kada BiH vapi za investicijama.

Komšić i Bećirović izgradnju gasovoda kroz Republiku Srpsku, koji bi BiH obezbijedio dodatnu energetsku nezavisnost, ali i ekonomski zamajac, uslovili su donošenjem državnog zakona o gasu, odnosno novim prenosom nadležnosti. Pored toga, ovaj dvojac protivi se ovom projektu jer bi on, kako kažu, navodno povećao ruski maligni uticaj u BiH.

Međutim, u čitavoj ovoj priči i jedan i drugi zaboravljaju da pomenu da se dobar dio građana FBiH godinama grije zahvaljujući ruskom gasu. Da istog nije bilo, građani Sarajeva bi zadnju zimu cvokotali uz hladne radijatore. Znaju to i Bećirović i Komšić, ali svjesno zaboravljaju pomenuti. Zaboravljaju i da je ruska kompanija “Gasprom” gas FBiH isporučila i pored ogromnih dugovanja.

Drugim riječima, ovaj dvojac je zarad prizemne, ograničene i kratkovide politike spreman da žrtvuje sopstvene građane i to sve zbog toga kako bi se Srpska “uništila”. Cijena nije bitna. Naravno, to je i jedan čin dodvoravanja Americi. A kako to izgleda, najbolje su na svojoj koži mogli osjetiti Evropljani, koji su sebi dopustili da postanu vazali spoljne politike SAD.

Umjesto da u ovom teškom kriznom ekonomskom i finansijskom periodu glavne teme bude nove investicije, koje bi zemlju konačno pogurale naprijed, Komšić i Bećirović svojim istupima, blokadama i zahtjevima dodatno guraju BiH u sve veći glib i mrak. Svjesni su oni da, kada bi BiH bila “normalna” i ekonomski stabilna zemlja, njihove političke karijere bi se završile, maske pale, jer bi se ljudi bavili nekim drugim, životnim temama, a ne njihovim “šok-bombama” i tvrdnjama kako će svima u BiH biti bolje kad komšiji crkne krava. Na taj način oni čitavu BiH drže na “brodskoj dasci”, stavljajući joj teg na nogu i gurajući je prema kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Usporite, ljudi
Usporite, ljudi
Povuci, potegni
Povuci, potegni
Rashlađivanje
Rashlađivanje
Dobre inicijative
Dobre inicijative
Mast na kapaljku
Mast na kapaljku
Balkanski paradoksi
Balkanski paradoksi
Treća šansa
Treća šansa
Ključ uspjeha
Ključ uspjeha
Crne slutnje
Crne slutnje
Ima li kraja?
Ima li kraja?
Neizvjesna jesen
Neizvjesna jesen
Milosrdni NATO anđeli
Milosrdni NATO anđeli
Kolaps na pomolu
Kolaps na pomolu
Život u strahu
Život u strahu
Žene biznismeni
Žene biznismeni
Milioni za cirkus
Milioni za cirkus
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana