Maćehinski odnos

 Milijana Latinović
Maćehinski odnos

Da u BiH mnogo šta ne funkcioniše onako kako bi trebalo i nije neka novost. A nije novost ni da odnos vlasti na nivou BiH nije isti prema svima unutar granica ove zemlje. Tako je već decenijama.

Primjera je bezbroj koji potvrđuju da se BiH prema jednima odnosi majčinski, a prema drugima maćehinski.

Osjetili su to na svojoj koži i mještani Berkovića, hercegovačke opštine koja je u aprilu ove godine bila epicentar dva zemljotresa koji su svojom silinom razorili domove i bez igdje ičega ostavili brojne porodice.

Za više od sedam mjeseci sa nivoa BiH u Berkoviće nije otišla ni jedna jedina marka pomoći.

Komplikovane procedure i propisi prolongiraju pomoć iako postoji zaključak Predsjedništva BiH kojim se zadužuje Savjet ministara da pomogne i Berkovićima, nakon što je pomoć upućena Ljubinju i Stocu.

Čekajući da se institucije na nivou BiH usaglase i dogovore koji iznos treba da bude upućen u ovu lokalnu zajednicu mještani su dočekali zimu snalazeći se kako znaju i umiju.

Zanimljivo, kada se u predizbornoj kampanji sakupljaju glasovi, sve partije, bez izuzetaka, građanima obećavaju med i mlijeko, raj na zemlji, sve... samo da daju svoj glas za crvene, plave, žute, zelene... Taktika im je svima ista.

Kad izbori prođu, na one zahvaljujući kojima su sjeli u fotelje, svi koji odlučuju olako zaboravljaju. I nije ta praksa ništa novo. Tako je oduvijek. Obični “mali” čovjek potreban je samo kada se glasa. Kada na red dođe da se tom istom “malom” čovjeku pomogne treba vremena za usaglašavanje, dogovaranje i pregovaranje... treba da se ispoštuju procedure. Pa kakva je to zemlja u kojoj ni sedam mjeseci nije dovoljno da se ispravno napiše jedan dokument od kojeg zavisi desetine mještana jedne male opštine.

U pravu su svi oni koji se pitaju da li zaista procedure toliko traju ili nema ni volje ni želje da narodu bude pomognuto.

Žalosno je ako na toj vagi preteže ovaj drugi razlog.

Lokalna zajednica čiji budžet ne doseže do dva miliona maraka, a štetu mjeri sa 2,5 miliona KM ne može sama. Pojedine lokalne zajednice, pojedinci i institucije su odvojile svoje malo za pomoć Berkovićima, Vlada Srpske gradi domove za devet najugroženijih porodica, ali sve to nije dovoljno. Da je kasa na nivou BiH prazna i da nisu pomogli nikome to bi se i moglo razumjeti, ne mogu dati ono što nemaju, ali pomoći jednima, a druge ostaviti da gledaju u nebo i mole Boga da li će kiša i snijeg da im do temelja sravne ionako uništene domove i više je nego žalosno i treba da se stidi svako ko je svjesno ili ne u dijeljenju pomoći zaobišao Berkoviće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana