“Laste” bude nemir

Milijana Latinović

Srbi povratnici u FBiH već skoro četvrt vijeka podižu svoja ognjišta iz pepela u nadi da će, kada obnove svoje domove, obnoviti i život koji pritišće breme ratnog vihora, izbjeglištva i nemaštine.

Pokušavajući da svoje živote vrate u normalu, da zacijele rane, kako fizičke, tako i one na duši, uspjeli su da skupe snagu da ponovo grade suživot sa komšijama Bošnjacima i Hrvatima, sa kojima su živjeli i prije nego su jedni na druge zapucali rafalima. Vratili su se u sela sravnjena sa zemljom u želji da žive mirno na svojim ognjištima. Međutim, iz godine u godinu postupci pojedinih komšija druge nacionalnosti bude nemir u njihovim srcima.

Posljednji takav slučaj uznemirio je srpske povratnike u selu Podovi kod Sanskog Mosta, koji ponovo strahuju da će u tom kraju biti izgrađeno spomen-obilježje poginulim pripadnicima odreda “Lasta” takozvane Armije RBiH.

Mještani koji su ratnih devedesetih protjerani iz svojih domova, bježeći upravo pred pripadnicima tog zloglasnog odreda, smatraju da bi izgradnja spomen-obilježja u njihovom selu bila provokacija za sve njih jer jedino žele da žive u miru.

Ista bojazan u tom selu vladala je i prije dvije godine, jer je sporni spomenik trebalo da bude izgrađen na mjestu gdje je prije 24 godine na svirep način ubijen njihov komšija Srbin. Iako se sada priča o drugoj lokaciji za izgradnju spomenika, nemir u srcima mještana ne jenjava.

I nisu Srbi u selu Podovi jedini koji se suočavaju sa takvim događajima. Prije nepuna dva mjeseca strah i zebnja vladali su i u povratničkim opštinama Bosanski Petrovac, Glamoč i Grahovo, gdje oni koji su ih devedesetih protjerali sa ognjišta slave takozvane dane oslobođenja.

Na taj način oni u čijim glavama nastaju te strašne ideje samo produbljuju jaz među narodom, koji je oduvijek bio spreman da živi sa komšijama druge vjere i nacije. Da sve bude još gore, oni koji kroje politiku na nivou FBiH ne čine ništa na pitanju izgradnje suživota i očuvanja mira u tom entitetu. Naprotiv, veoma često su oni glavni zagovornici događaja koji vrijeđaju Srbe, koji su na tim prostorima živjeli i vijekovima prije Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Mali, obični ljudi nisu željeli da gube glavu ni devedesetih kada su ovom zemljom tutnjale granate.

Ne žele ni sada u miru da strepe i drhte pred neizvjesnom sudbinom svoje djece. Ne žele nemire, ratne zastave ni povike koji slave zlo i mržnju. Krajnje je vrijeme da nadležni u FBiH spuste lopticu i zauvijek zakopaju ratne sjekire i puste narod da živi u miru i slobodi.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana