Krv nije voda

Danijela Bajić
Krv nije voda

Dječak Ilija preživljava rat i odrasta kao Alija Osmanović uz majku Rabiju, vjerujući da mu je ona prava majka, a da su četnici odnijeli njegovog brata. Kao momak, seli se u Sarajevo na studije, ali ga slučaj nestalog brata proganja i on odlučuje da ga pronađe, po svaku cijenu.

Ta potraga je u konačnici bila uspješna, ali je glavnog protagonistu dovela i do saznanja da nije ono što je mislio da jeste. Rabija mu nije majka, a ne zove se Alija već Ilija.

Kratki opis glavne radnje kultnog romana Vuka Draškovića "Nož" prikazuje životnu dramu koju sa sobom nosi kasno saznanje da te nisu odgajali biološki roditelji.

Ona je slična, vjerovatno, kad su u pitanju svi oni koji se u modernije doba nađu u takvoj situaciji, ali ovih dana dramu ne pojačavaju istrgnute stranice iz crkvenih spisa ili prepoznavanje djece po mladežima.

Osim, možda, u svježijem slučaju pronađenih spiskova Diane Budisavljević gdje je uredni rukopis humanitarke austrijskog porijekla zaista jedini dokaz utvrđivanja identiteta, nekada srpske kozaračke djece, a sada Hrvata u poodmakloj životnoj dobi.

Ako izuzmemo navedene ekstreme, Vukov fiktivni i Dianin sirovo realni identiteti se u današnje vrijeme poprilično lako utvrđuju.

Nije to baš onako kao što je prenaglašeno u svakoj trećoj kriminalističkoj seriji na "Netfliksu", ali sva ta čačkanja po epruvetama sa krvlju, spermom, peruti ili ostacima kose govore nam da tu ima nešto i da je nauka, u međuvremenu, i te kako napredovala.

Znaju to i oni koji cijeli život sumnjaju ili su tek posumnjali u svoje porijeklo pa sve češće vjeruju DNK laboratorijama.

U Republici Srpskoj to su najčešće majke koje traže dokaz za alimentaciju ili nasljedstvo, dok muškarci ovom rutinskom provjerom uglavnom žele dokazati da nisu očevi.

Podaci kažu da polako ispadamo iz tradicionalnih tabua i da je ovo sve češći trend.

Zapravo smo blizu evropskog prosjeka, tako da je u prošloj godini u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske podneseno 39 zahtjeva za dokazivanje očinstva.

Da izreka: "Krv nije voda" ne pali baš uvijek, čak i kod nas, pokazuje statistika sa skoro trećinom građana koji su u Republici Srpskoj lani saznali da nisu očevi, iako su do tada bili uvjereni u to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Niko, ništa
Niko, ništa
Kriza
Kriza
Neka i braća
Neka i braća
Priča se, priča
Priča se, priča
Rakija bez meze
Rakija bez meze
Komisije za ništa
Komisije za ništa
Penzioneri na dobitku
Penzioneri na dobitku
Otkačeni vagon
Otkačeni vagon
Inovacije nepoznat pojam
Inovacije nepoznat pojam
Svaki dan je visok datum
Svaki dan je visok datum
Sitna zarada
Sitna zarada
Dubioza kolektiv
Dubioza kolektiv
Gdje su donacije
Gdje su donacije
Pazite šta jedete
Pazite šta jedete
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana