Korak naprijed, nazad dva

Anita Janković Rečević
Korak naprijed, nazad dva

Neizvjesna ekonomska situacija u zemljama Evropske unije izazvana energetskom krizom i inflacijom uticala je na pad potražnje robe koja nastaje u pogonima domaćih fabrika što se negativno odražava na izvozno orijentisanu privredu Srpske.

Problemi koji su lani eskalirali u cijelom svijetu, zbog sukoba u Ukrajini, čini se tek sada dolaze na naplatu domaćoj privredi. 

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj za četiri mjeseca ove godine manja je za 2,1 odsto u odnosu na isti period lani, a najveći pad od skoro pet odsto zabilježen je u prerađivačkom sektoru.

Da se nad domaćom industrijom nadvio sivi oblak pokazuju i najnoviji statistički pokazatelji prema kojima je u aprilu ove godine, u poređenju sa istim mjesecom lani, proizvodnja u industrijskim sektorima skliznula za čak 7,5 odsto. A ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o izvozu. Prošli mjesec domaće kompanije na ino-tržište plasirale su robu vrijednu 439 miliona KM, što je za 6,3 odsto manje nego u aprilu prošle godine.

Glavni razlog pada proizvodnje, prema riječima privrednika, jeste smanjenje narudžbi klijenata iz inostranstva, mahom kompanija iz Evropske unije koja je najveći spoljnotrgovinski partner Srpske. Tamošnja tržišta polako presušuju, a razlog je vjerovatno pad životnog standarda i kupovne moći jer i građanima Evrope odavno ne cvjetaju ruže.

U igri su ponovo i kompanije iz Azije kojima domaća preduzeća ne mogu biti konkurenti bar kada je u pitanju cijena usluga i proizvoda, budući da je radna snaga u tim zemljama prejeftina.   

Pojedini privrednici iz obućarskog i metalskog sektora žale se da su ino-narudžbe od početka godine otanjile i za 20 odsto u odnosu na lani zbog čega u pojedinim preduzećima već sada imaju višak radnika. Niko od poslodavaca ne spominje otpuštanje zaposlenih jer su svjesni da bi ta opcija u vrijeme globalne nestašice radne snage značila samouništenje preduzeća.

Dovijaju se na razne načine kako bi prevazišli krizna vremena, međutim, koliko dugo će tako moći pod znakom je pitanja. Jer ako se neizvjesnost i pad industrije nastave nejaka pleća domaće privrede zasigurno će popustiti pod teretom problema jer nemaju finansijsku pozadinu koja to može istrpjeti.

Treba se nadati da će domaća ekonomija izbjeći takav scenario jer se cijene energenata polako vraćaju u okvire prije krize, a smanjuje se i inflacija.

Navikli smo kao društvo da na svim poljima idemo korak naprijed, nazad dva, jer ne razmišljamo i ne djelujemo preventivno. To nonšalantno ponašanje trebali bi isključiti kada je riječ o ekonomiji i već sada se zapitati kuda ide domaća privreda. S traženjem rješenja za prevazilaženje izazova trebalo bi početi odmah, prije nego što problemi eskaliraju i ne dovedu do dalekosežnih posljedica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Usporite, ljudi
Usporite, ljudi
Povuci, potegni
Povuci, potegni
Rashlađivanje
Rashlađivanje
Dobre inicijative
Dobre inicijative
Mast na kapaljku
Mast na kapaljku
Balkanski paradoksi
Balkanski paradoksi
Treća šansa
Treća šansa
Ključ uspjeha
Ključ uspjeha
Crne slutnje
Crne slutnje
Ima li kraja?
Ima li kraja?
Neizvjesna jesen
Neizvjesna jesen
Milosrdni NATO anđeli
Milosrdni NATO anđeli
Kolaps na pomolu
Kolaps na pomolu
Život u strahu
Život u strahu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana