Koraci i odjeci

Vedrana Kulaga Simić
Koraci i odjeci

Januar, kao prva stepenica novog ljeta, prema nepisanom pravilu, je mjesec rezervisan za slanje poruka mira i upućivanje želja da nas zdravlje dobro služi da bismo lakše mogli sve što nas čeka u danima koji dolaze, a ne znamo šta donose.

Od završetka surovog rata prošle su gotovo tri decenije. Bezbrižnijih i lakih godina nije bilo, a mir, koji je donio Dejtonski sporazum, možda je i jedina svijetla tačka na političkoj pozornici pod ovim dijelom neba u ovoj i ovakvoj BiH.

Dobar dio domaćih političara, potapšan po ramenu od strane ambasadora i “stručnjaka”, prvenstveno sa zapada, uz “mig” sa pravosudnih adresa unosio je, i još unosi nemir među običan, normalan narod koji samo želi da živi u miru i da ne mora da preživljava, već dostojanstveno postoji od svog rada. Da školuje djecu, uči ih različitostima, pomaže onima koji su radni vijek završili i vjeruje da nam se smiješe bolji dani, u kojima ćemo brže i bolje naprijed, a ne unazad.

BiH je zemlja tri konstitutivna naroda, a i red je i da oni koji se ne osjećaju ni kao jedni, ni drugi ni treći dobiju prava na koja predugo čekaju. I malo je onih u diplomatskom svijetu koji zaista ne znaju da je takva situacija na ovom dijelu Balkana. Doduše ima i onih što sve predobro znaju, ali se prave da ne znaju i ne razumiju, a u stvari samo žele da ispune želje svojih mentora da bi ovdje bila jedna nacija i jedna adresa za sve. A da se pretpostaviti i koja.

Međutim, Republika Srpska postoji, kao i Federacija, a sa njima i BiH i to je okvir koji je donio Dejton. To je državno uređenje koje su ovjerile svjetske sile polovinom devedesetih godina prošlog vijeka i koje je pretrpjelo jake udare, ali i dalje je temelj, osnov, nosivi stub svega. U tom i takvom uređenju žive tri naroda. Različita po mnogo čemu, ali opet slična i svaki od njih ima svoje praznike.

Republika Srpska obilježava 9. januar. Logično tada je i nastala, stvorena, rođena. Kako god, ali to je 9. januar. To je njen dan, to treba poštovati, jer ni drugi, s one strane međuentitetske linije, ni ne pomišljaju da se odreknu 1. marta ili ostalih datuma i godišnjica koje obilježavaju, a koji nisu po volji Srpske, jer se vezuje, prije svega, za stradanja.

Srpska je nastala u miru. I svakog tog 9. januara, počesto i tokom godine, iz svojih granica šalje poruke mira i pozive za dijalog i sa svečanog defilea u kojem su rame uz rame iskustvo, hrabrost, mladost.

S druge strane, iz Bužima, tih dana, takođe već tradicionalno, odzvanjaju i riječi koje sjećaju na zvjerske dane, upakovane u providni celofan uvreda na račun srpskog naroda i Republike Srpske i iznova ruše nadu po nadu da je suživot, kao kod ostatka normalnog naroda, i ostvariv.

Kao što dodatno ruše i vjeru u objektivnost stranaca koji se predstavljaju ovdje kao propovjednici demokratije i zaštitnici ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana