Kolateralna šteta

 Milijana Latinović
Kolateralna šteta

Po ko zna koji put domaća privreda je kolateralna šteta loše sarajevske politike. Najsvježiji primjer koji potvrđuje tu činjenicu jeste vapaj domaćih proizvođača peleta koji su došli na ivicu opstanka i polako gase pogone i rasprodaju opremu. Drugog izbora nemaju.

Na sve njihove molbe i apele, nakon što su podmirili domaće tržište peletom, odlazeći ministri iz FBiH u Savjetu ministara BiH ostali su gluvi i nijemi i zaustavili su svaki pokušaj da im se omogući da nastave izvoziti svoju robu u Evropu.

I nije taj potez političara u Sarajevu oštetio samo proizvođače u Srpskoj. U istim problemima su i njihove kolege u drugom entitetu koje su takođe kolateralna šteta političkih odluka.

I Vlada Srpske je poslala inicijativu da zabrana bude ukinuta, ali dogovora o tome nije bilo. I nije ovo prvi put da domaća industrija i privreda ispaštaju zbog takvih poteza.

Ista situacija bila je i prilikom osnivanja “Otvorenog Balkana”.

Nijedan benefit koji bi ta inicijativa, koju čine Srbije, Sjeverna Makedonija i Albanija, donijela stanovništvu i privrednicima nije mogao nadjačati zlurade komentare i negiranja koja su dolazila od strane političara iz FBiH.

Oni su u toj inicijativi vidjeli samo jačanje Srbije na Balkanu. Sve samo ne ono što zaista jeste, šansa više za privredu koja je mala i kojoj se na taj način otvara znatno veće tržište, jednostavniji i brži protok robe, bez čekanja na granicama, pa čak i razmjena radne snage.

Za sve to naši privrednici otali su uskraćeni.

Krajnje je vrijeme da oni koji donose odluke u BiH stanu na loptu i bar jednom opšti stave ispred ličnog interesa. Ima nešto važnije od njihovih funkcija i fotelja.

I nije ni čudno što proizvođači peleta spremaju tužbe protiv BiH i bivših ministara iz FBiH u Savjetu ministara. Guše se u problemima, a sve je moglo biti drugačije.

Bilo bi dobro kada bi ovo ostao posljednji ružan primjer u kojem je ispaštala domaća privreda, jer privreda je najvažniji resor svake zemlje. Privreda je pokretač svake ekonomije i osnov svakog napretka i to treba da imaju na umu svi oni koji na bilo koji način svjesno ili nesvjesno urušavaju privredu i njene grane zarad nekih jeftinih političkih poena. 

Žalosno je što nisu tako ažurni kada treba da zaštite domaću proizvodnju i zabrane uvoz kojekakvog smrznutog mesa bez roka trajanja i drugih proizvoda, koji možda sutra u sendvičima budu servirani i njihovoj djeci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana