Ko ruši BiH

Veljko Zeljković

Francuski predsjednik Emanuel Makron nazvao je sredinom prošle godine BiH “tempiranom bombom”. Iako su tada na njega predstavnici bošnjačke političke elite osuli drvlje i kamenje, ispostavilo se da je Makron u pravu.

I nije morao biti vidovit poput babe Vange, jer su BiH godinama nalazi na trusnom području, gdje se tri nacionalne tektonske ploče sudaraju, ali i prepliću mnogi geopolitički interesi. Najveće žarište je u Sarajevu, a glavni pokretač tih potresa je Bakir Izetbegović, pod čijom kontrolom se nalaze neke od najznačajnih institucija u BiH. Jedna od njih je i Ustavni sud BiH, koji već godinama donosi štetne i pogubne odluke po Srpsku. Odluke koje direktno zadiru u suverenitet, koji je Republici Srpskoj dat Dejtonskim sporazumom.

Taj isti sud je nedavno, a razmatrajući jednu od mnogobrojnih bošnjačkih apelacija, odlučio da “podržavi” poljoprivredno zemljište u Srpskoj. Po istom principu “sutra” bi se moglo desiti isto i sa šumskim zemljištem ili onim vodnim, koje zajedno sa poljoprivrednim čini gotovo 60 odsto teritorije RS.

Kada su se predstavnici vlasti Srpske usprotivile takvoj odluci, Izetbegović je pozvao OHR i Tužilaštvo BiH da reaguje i “kazni” političare iz Banjaluke. Radi se o receptu koji on i njegova SDA koriste godinama unazad.

Izazovi krizu, sačekaj reakciju druge strane, optuži je za “rušenje” BiH i onda zatraži kažnjavanje “neposlušnih”. Krajnji cilj ove politike je ukidanje entiteta i stvaranje republike BiH. I to se više ne krije.

Sve dok je tako suživot u BiH polakom ali i sigurnom svakim danom postaje sve nepodnošljiviji. A pogotovo što je zagovornicima takve politike bliži Iran od pomenute evropske Francuske.

Ovakva ekstremna ideologija dovela je do toga da mladi radije odlaze u Siriju na “privremeni rad” nego na studije na Sorbonu.

Uostalom, da je tako, može se vidjeti i iz nedavne posjete Iranu bivšeg reisa-ul-uleme Islamske zajednice Mustafe Cerića, gdje je prisustvovao pomenu za ubijenog generala Kasema Sulejmanija. Radi se o osobi koje su pojedine obavještajne službe označile kao nekoga ko je pripremao terorističke napade u BiH. Toliko o tome ko ruši BiH i ko već godinama prelazi crvenu liniju! Makron je to uvidio. Valjda će i ostatak demokratske Evrope.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana