Ko će djecu rađati?

 Marijana Miljić Bjelovuk
Ko će djecu rađati?

Sumorna demografska prognoza nadvila se nad čitavom Srpskom. I ta prognoza, koja ovaj put nije kao po običaju stigla od demografa, već od revizora, nikoga nije zabrinula. Niko joj nije posvetio nijednu rečenicu. I neće, jer su svi zaokupljeni svojim interesima, od lokalnog do republičkog nivoa.

Dok svi oni vode borbe, kako navode za ekonomsko jačanje pozicija Srpske, stanovnika u zemlji je sve manje. I nema sumnje da će nas biti sve manje, jer ljudi odlaze, beba je sve manje, stanovništvo sve starije... Ta slika preovladava u čak trećini, tačnije 23 opštine Srpske, koje su na pragu demografskog izumiranja. Da li u tom smjeru vodi borba za ekonomsko jačanje pozicija i opstanak naroda u Srpskoj?

Da bi demografska slika Srpske koliko-toliko bila popravljena prije pet godina formiran je i Savjet za demografsku politiku RS, a rezultat rada njegovih članova je takav da su prognoze o populacionoj politici postale samo katastrofalnije. Taj savjet, po svemu sudeći, postoji samo na papiru. O njihovom radu u proteklih pet godina ništa se ne može pročitati, osim da neki nisu ni znali da su članovi pomenutog tijela. Čak su jednom i poručili da pronatalitetne mjere daju rezultate, ali i najavili određene analize, koje, naravno, na kraju nisu ugledale svjetlo dana.

Revizori koji su analizirali donesene pronatalitetne mjere u proteklih pet godina u samom startu svog izvještaja demantovali su Savjet za demografsku politiku. Sa iste adrese poručeno je da pronatalitetne mjere i izdvojenih više od 190 miliona za njihovu realizaciju u proteklih pet godina u opštinama i gradovima Srpske nisu značajnije podstakli rađanje.

I nema sumnje da neće, jer izdvajanja 500 maraka za novorođeno dijete neće biti okidač i stimulisati roditelje da se odluče na još jedno. Ta, jednokatna novčana mjera je dobrodošla, ali trenutno. Dovoljna u ovoj inflaciji za jedan odlazak u market.

Ono što je roditeljima u Srpskoj potrebno da bi u njihovoj kući bilo više djece je siguran i dobro plaćen posao. Za to nam nisu potrebne nikakve analize ni osnivanje kojekakvih savjeta na koje se samo gubi vrijeme. 

Zbog toga treba prestati govoriti o ekonomskom jačanju Srpske, već to sprovoditi u praksi i ljudima obezbijediti siguran i dobro plaćen posao, obezbijediti jednaka prava svima, a ne samo podobnima i stranački bliskim ljudima. Jedino na taj način moguće je poboljšati demografsku sliku Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zaštita žena
Zaštita žena
Njemačka
Njemačka
Građanska BiH i tri prsta
Građanska BiH i tri prsta
Stvarno najveći
Stvarno najveći
Oteto prokleto
Oteto prokleto
Problemi tek slijede
Problemi tek slijede
Novi saziv, stari problemi
Novi saziv, stari problemi
Nečasna zarada
Nečasna zarada
Nostalgija
Nostalgija
Bajke u doba krize
Bajke u doba krize
Korak ispred
Korak ispred
Iz plusa u minus
Iz plusa u minus
A šta ćete sad?
A šta ćete sad?
Zaboravljena korona
Zaboravljena korona
Čip mržnje
Čip mržnje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana