Ko će djecu rađati?

 Marijana Miljić Bjelovuk
Ko će djecu rađati?

Sumorna demografska prognoza nadvila se nad čitavom Srpskom. I ta prognoza, koja ovaj put nije kao po običaju stigla od demografa, već od revizora, nikoga nije zabrinula. Niko joj nije posvetio nijednu rečenicu. I neće, jer su svi zaokupljeni svojim interesima, od lokalnog do republičkog nivoa.

Dok svi oni vode borbe, kako navode za ekonomsko jačanje pozicija Srpske, stanovnika u zemlji je sve manje. I nema sumnje da će nas biti sve manje, jer ljudi odlaze, beba je sve manje, stanovništvo sve starije... Ta slika preovladava u čak trećini, tačnije 23 opštine Srpske, koje su na pragu demografskog izumiranja. Da li u tom smjeru vodi borba za ekonomsko jačanje pozicija i opstanak naroda u Srpskoj?

Da bi demografska slika Srpske koliko-toliko bila popravljena prije pet godina formiran je i Savjet za demografsku politiku RS, a rezultat rada njegovih članova je takav da su prognoze o populacionoj politici postale samo katastrofalnije. Taj savjet, po svemu sudeći, postoji samo na papiru. O njihovom radu u proteklih pet godina ništa se ne može pročitati, osim da neki nisu ni znali da su članovi pomenutog tijela. Čak su jednom i poručili da pronatalitetne mjere daju rezultate, ali i najavili određene analize, koje, naravno, na kraju nisu ugledale svjetlo dana.

Revizori koji su analizirali donesene pronatalitetne mjere u proteklih pet godina u samom startu svog izvještaja demantovali su Savjet za demografsku politiku. Sa iste adrese poručeno je da pronatalitetne mjere i izdvojenih više od 190 miliona za njihovu realizaciju u proteklih pet godina u opštinama i gradovima Srpske nisu značajnije podstakli rađanje.

I nema sumnje da neće, jer izdvajanja 500 maraka za novorođeno dijete neće biti okidač i stimulisati roditelje da se odluče na još jedno. Ta, jednokatna novčana mjera je dobrodošla, ali trenutno. Dovoljna u ovoj inflaciji za jedan odlazak u market.

Ono što je roditeljima u Srpskoj potrebno da bi u njihovoj kući bilo više djece je siguran i dobro plaćen posao. Za to nam nisu potrebne nikakve analize ni osnivanje kojekakvih savjeta na koje se samo gubi vrijeme. 

Zbog toga treba prestati govoriti o ekonomskom jačanju Srpske, već to sprovoditi u praksi i ljudima obezbijediti siguran i dobro plaćen posao, obezbijediti jednaka prava svima, a ne samo podobnima i stranački bliskim ljudima. Jedino na taj način moguće je poboljšati demografsku sliku Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
100 maraka, druže!
100 maraka, druže!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana