Kad je “Bambi” dosadan

Vedrana Kulaga Simić
Kad je “Bambi” dosadan

Gotovo svaka generacija na neki način drugačija je od prethodnih, jer takav je jednostavno svijet. Mijenja se, bilo to nama po volji ili ne, a u stopu ga prate brojne životne navike i pravila.

Era interneta i ubrzanog razvoja tehnologije unijela je u novijoj istoriji najviše promjena u našu svakodnevicu. Kada se osvrnemo mnogi ne mogu da “svare” da su prije samo nekoliko godina živjeli sasvim normalno bez mobilnih telefona i društvenih mreža, odnosno da su vijesti na radiju i televizijske emisije bile prozor u svijet. Da su, isto tako, svoje “profile” imali u leksikonima i na prvim stranama telefonskih imenika, a da se sa žudnjom čekalo vrijeme kada su “puštani” crtani filmovi te dozvola da budu i snimljeni na video-kasete.

Danas je sve to drugačije. I mladi i stari svijet “drže” u rukama. Moguće je šetati po svim mediteranima, istraživati uživo nebo i more iz topline doma te riječju ili slovom doći do svih materijala na internetu na kojem je pohranjena i prošlost i sadašnjost i budućnost.  

I tako se, malo pomalo, skoro sve počelo mijenjati, a najbolji dokaz za to jeste upravo djetinjstvo, jer na primjer, ono iz devedesetih ili s početka novog milenijuma pa i malo kasnije nije ni blizu ovog današnjeg. Ni roditelji, a ni crtići.

Dok su generacije i generacije, gotovo bez treptaja, čekale da vide hoće li preslatki “Bambi” ostati na nogama, pratile igre tad najpoznatije mačke i miša - Toma i Džerija te brojne druge, dobre i loše, crtane junake, danas ti likovi djeci ne drže pažnju.

Dosadni su im, za razliku od nekih modernih iz čijih očiju, jednostavno, izviru ljutnja, strah, zlo. Kao takve ih crtaju i prave, djeca su oduševljena tim čudovištima, a roditelji mahom zadovoljni jer su im djeca mirna dok gledaju u telefon i navijaju za svoje nove junake.

Moguće je i da su nekadašnji crtani filmovi imali neke skrivene poruke kojih tada, a možda ni danas, nismo svjesni, ali čak ni negativci u većini njih nisu bili strašni izgledom dok su danas mališani, između ostalog, zaluđeni likom iz horor igrice što su potvrdili crteži iz obdaništa u Prnjavoru. To je šokiralo tamošnje vaspitače, posebno jer taj lik često na internet platformama prate riječi koje pozivaju na ubijanje te zagrljaj do smrti. 

Struka upozorava da igračke treba da podstiču kreativnost, ali realnost je takva da je današnjoj djeci sve dostupno kao na dlanu, a da bi roditelji na prvom mjestu trebalo da više pažnje obrate na to šta im djeca gledaju. Ne mora izbor biti ni slatki “Bambi”, ali ni likovi iz čijih usta izbija krv, u čijim očima se “skriva” pakao i nasilje. Ipak, najbolje bi bilo da najviše vole i gledaju u prirodu i u svoje drugare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zaštita mališana
Zaštita mališana
Šta će kome?
Šta će kome?
Mlijeko na radaru
Mlijeko na radaru
Justicija
Justicija
Sam svoj doktor
Sam svoj doktor
Kajmak i mrvice
Kajmak i mrvice
Ko će djecu rađati?
Ko će djecu rađati?
Juče, danas, sutra
Juče, danas, sutra
Zov zavičaja
Zov zavičaja
Razum ili toljaga
Razum ili toljaga
Opreza nikad dosta
Opreza nikad dosta
Vječiti dužnici
Vječiti dužnici
Iskra humanosti
Iskra humanosti
Obećanje ludom radovanje
Obećanje ludom radovanje
Al' se nekad dobro jelo
Al' se nekad dobro jelo
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana