Justicija

  Veljko Zeljković
Justicija

Sudovi su, poslije kafane, mjesto najmasovnijeg okupljanja komšija i rodbine. Mjesto je to gdje se dugo čeka da slučaj zastari i ustanova pred kojom su svi jednaki, dok ne uđu unutra. Ovako bi se ukratko moglo opisati i višedecenijsko stanje u pravosuđu BiH koje svakim danom postaje sve tragikomičnije.

Sudeći po presudama i procesima koji se vode, pojedine sudije očigledno pogrešno tumače definiciju pravde i prava te šta, u stvari, predstavlja lik rimske božice pravde Justicije, koja s povezom na očima drži vagu u jednoj ruci, a mač u drugoj. Povez na očima bi trebalo da bude simbol objektivnosti. U slučaju pojedinih sudija, pogotovo onih koji se bave ratnim zločinima, ali i korupcijom i organizovanim kriminalom, taj povez tek služi kako bi se "zatvorile oči" i odgovornima za neka od najtežih krivičnih djela dopustilo da "kupe vrijeme" ili ostanu van dometa pravde, odnosno simboličnog mača. Najbolje se to može vidjeti na primjerima procesa koji su vođeni ili su još u toku, u slučajevima Sakiba Mahmuljina, Atifa Dudakovića, Ejupa Ganića... Ono što je zajedničko pomenutim jeste da su se naprasno razboljeli od sekiracije, zbog čega se sudski procesi odgađaju u nedogled.

Slučaj Mahmuljina dodatno je ugrozio integritet, ako ga je ikada imao, Suda BiH. Nakon što je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina na Vozući, Mahmuljin je, umjesto da se javi, odnosno bude sproveden na odsluženje kazne, preko noći i pod okriljem sarajevske magle "nagulio" u Tursku zbog, kako su saopštili njegovi advokati, narušenog zdravstvenog stanja. I ta farsa traje gotovo četiri mjeseca. Sve ovo vrijeme Mahmuljin uživa daleko od pravde, u blagoj mediteranskoj klimi, pogodnoj za izvlačenje reume, ispijajući koktele i podsmijavajući se svima onima koji su godinama čekali da ovaj nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH bude konačno kažnjen zbog svih zločina koji su tokom rata počinjeni na području Zavidovića i Vozuće. Sličan scenario sprovodi se i u slučajevima Dudakovića i Ganića. Vjerovatno se čeka da priroda učini svoje i da svjedoci odu na vječni počinak. 

Nažalost, ova pojava naprasnih i iznenadnih bolesti postala je praksa i u gotovo svim slučajevima koji se vode protiv nekih uticajnih članova partije, "patriota", direktora i javnih službenika.

Šta je rješenje? Skinuti poveze sa očiju svima onima koji dozvoljavaju sve ovo i iskoristiti ih za vezivanje njihovih ruku. Ti povezi trebalo bi da budu stavljeni i svim onim doktorima kojima slika Hipokrata služi tek samo za pokazivanje i uređenje enterijera. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Do mentaliteta je
Do mentaliteta je
Od Tita do Olbrajtove
Od Tita do Olbrajtove
Pravosuđe u leru
Pravosuđe u leru
Tapkanje u mjestu
Tapkanje u mjestu
Prevencija, šta je to?
Gluv, zbunjen, normalan
Gluv, zbunjen, normalan
Šamar domaćim radnicima
Šamar domaćim radnicima
Ko jamu kopa...
Ko jamu kopa...
Borba za opstanak
Borba za opstanak
Dosrbljavanje
Dosrbljavanje
Bježi, Fadile
Bježi, Fadile
Šta žene slave?
Šta žene slave?
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana