Izlaz

Vedrana Kulaga Simić
Izlaz

Republika Srpska je, kao i ostatak BiH, već uveliko ušla u kampanju u kojoj ćemo ponovo moći čuti sve i svašta kako bi vladajući uspjeli da ostanu na svojim pozicijama, a opoziciji pošlo za rukom da im ih preotme.

Iako je izbornim kalendarom definisano da zvanično kampanja počinje 2. septembra, mjesec pred konačnu odluku birača na ovim prostorima, iz dana u dan svjedočimo aktivnostima političara koji polako pripremaju teren od Novog Grada do Trebinja upravo za završni sprint da bi prve nedjelje u oktobru izvojevali izbornu pobjedu.

Situacija na svim poljima u BiH, i pred ove izbore, je daleko od dobre. I to je svima jasno. Eventualni napredak dodatno, uz standardna podmetanja na koja smo već navikli u međusobnim odnosima  domaćih lidera, koči haos na geopolitičkom planu.

Svijet se nakon dvije teške godine vladavine pandemije ponovo trese zbog političkih igara velikih sila. Neki sukobi su počeli, a drugi se naziru i sve to će se na ovaj ili onaj način odraziti na BiH. Već je vidljivo da neke svjetske sile, iz nekih svojih razloga, ponovo stavljaju BiH na dnevni red i vraćaju na sto teme od kojih bi one jedino imale korist, jer o tim stvarima pod ovim dijelom neba nema saglasnosti.

Ali imajući u vidu da je predizborno doba i da svako nastoji na sve načine da prikupi što više glasova, pa makar to bili jeftini politički poeni, i ovakve teme im odgovaraju. I više nego one suštinske - životne.

Jasno je da je nemoguće ignorisati krupna politička pitanja, bez obzira na to da li ona bila otvorena na domaćem terenu ili stigla sa neke više svjetske adrese, ali ova zemlja predugo, predugo tone u političkom blatu.

BiH je duže od četvrt vijeka klasični protektorat u savremenom dobu kao što su svojevremeno neke zemlje bile nečije kolonije. Godinama slušamo i kako političko Sarajevo, nezadovoljno postojećim Dejtonskom sporazumom, koji je ionako izmijenjan skoro do srži, želi da upravo tu suštinu, koja je stub današnje BiH, izmijeni. Ali po sopstvenoj viziji koja je jasna svima i bez da se pomene. Hrvatski politički predstavnici, s druge strane, takođe su nezadovoljni jer su, kako tvrde, gurnuti na margine u Federaciji, dok je i Srpska, kao treća nezadovoljna strana, krenula, prema izjavama iz njenog političkog rukovodstva, ka izvornom Dejtonu i po svoje nadležnosti.

I o tome ćemo još slušati, a monolozi o tome svakako će dobiti na jačini sve do izbornog dana. Vjerovatno i poslije, ali...

Domaći politički predstavnici naroda, ma ko god to bio u BiH, poslije 2. oktobra moraju u vrh prioriteta uvrstiti i životna pitanja. Svaki narod i treba da štiti svoje nacionalne interese te stečena prava, ali zajedno svi, pod uslovom da to zaista žele, moraju graditi put za bolju budućnost i izlaz iz blata u koje nas je politika - domaća i inostrana, i dovela.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana