Izetbegovićev put

Željka Domazet

Kakve je mape zamislio lider SDA Bakir Izetbegović to samo on i njemu odani kadrovi znaju. U trenutku kada su izborni pobjednici bili na pragu dogovora i kada su uzeli olovke da ga potpišu, Izetbegović je izašao sa zahtjevom aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u i sve je propalo.

Obećanja Briselu da će vlast u ovoj zemlji biti formirana tokom maja su sada na dugom štapu i tako se BiH nanovo osramotila pred demokratskim svijetom.

Izetbegović je osim zahtjeva za aktiviranje MAP-a zamislio i novu zavrzlamu po kojoj bi ministar odbrane bez saglasnosti i Savjeta ministara i Predsjedništva, kao jedine nadležne institucije za spoljnu politiku, mogao da progura priču o NATO-u. Pri tome je u razgovorima obezbijedio i poziciju ministra odbrane za svoju stranku, pa se stoga može samo naslućivati kakve sve zamisli ima.

Izetbegovićeva težnja da snage NATO-a postavi na Drini i zauvijek odsiječe Srbe sa ove strane rijeke od svoje matice Srbije sada je potpuno ogoljena. Ono što je naumio nije ništa drugo do oživljavanje priče nekadašnje austrougarske imperije u Prvom svjetskom ratu, koja je stavljajući granicu na Drini objavila rat Srbiji. Nije isključeno da je Izetbegović svim tim igrama u vezi sa MAP-om i NATO-om, te zahtjevom da njegov kadar upravlja Ministarstvom odbrane, te izjavama o proizvodnji oružja “za ne daj Bože” naumio neku puno ozbiljniju rabotu.

Sve ove igrarije Bakira Izetbegovića i bruka koja se u ovoj zemlji ponavlja jasan su signal svima koji su dobronamjerni da njihovi pokušaji da ne dozvole uslovljavanja ne mogu zaustaviti put ove zemlje u ambis, iz kojeg nema izlaza.

Neformiranjem vlasti BiH je dodatno zaledila svoj evropski put i najveći optimisti ne mogu prognozirati kada će EU ponovo da joj da šansu. Ako se ima u vidu činjenica da je vrlo teško predvidjeti kada će procesi u ovoj zemlji biti otkočeni, predstoji joj neizvjesna sudbina, a odredio ju je upravo Izetbegović.

Očigledno da se jelo po Izetbegovićevom receptu bez bolova u stomaku ne može jesti. Uostalom to je još jedan dokaz da je ovo nemoguća zemlja i stoga neka nam je Bog na pomoći.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana