Izdvajanja za zdravstvo

Anita Janković Rečević
Izdvajanja za zdravstvo

Efikasan zdravstveni sistem stub je svake zemlje i od presudnog značaja za njenu budućnost jer bez zdrave nacije nema ni države. Ulaganje u zdravstvo, pored obrazovanja, definitivno je najbolja investicija jer donosi niz dobrobiti za sve segmente društva. Uticaj ljudskih resursa na privredni rast i razvoj u savremenim uslovima života je presudan pa je tako zdravlje stanovništva jedan od odlučujućih faktora za ekonomski razvoj.

Vlada Srpske samo u posljednjoj deceniji uložila je milione maraka za izgradnju zdravstvenih ustanova, nabavku savremenih dijagnostičkih aparata, uvođenju savremenih terapija liječenja, poboljšanju statusa zdravstvenih radnika, ali je porazno to što je zdravstvena zaštita i dalje na leđima radnika, jer se više od 80 odsto budžeta za te namjene puni od doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Drugih izvora finansiranja Fond zdravstvenog osiguranja gotovo da i nema, iako godinama unazad traži da se dio novca od akciza na duvan i alkohol odvoji za liječenje pacijenata. Takva praksa postoji u zemljama regiona. U BiH je slična inicijativa pokretana više puta, ali nikako da bude i aminovana od strane onih koji nam svima svakodnevno kroje kapu iz udobnih fotelja. Istini za volju te inicijative, bar ako je suditi po informacijama Upravnog odbora UIO BiH, na njihovu adresu stizale su uglavnom iz FBiH. Iz Srpske u posljednjih pet godina nije stigla nijedna.

Inicijative, koje su upućene iz FBiH, nisu naišle na odobravanje jer je jasno da oni koji odlučuju o raspodjeli novca od akciza ne žele da se odreknu dijela tih prihoda, koji bi trebalo da ode i za liječenje.

Veoma mnogo pacijenata zatraži pomoć ljekara baš usljed posljedica poroka. Pacijenti oboljeli od karcinoma pluća nerijetko su strastveni pušači i upravo su cigarete mnoge od njih dovele do bolesti. A prema tvrdnjama Fonda zdravstva godišnje samo za jednog pacijenta koji boluje od raka pluća, a koji je podvrgnut savremenim terapijama liječenja, treba obezbijediti oko 200.000 KM.

Savremene terapije liječenja i inovativni lijekovi uglavnom su i skupi, a ako želimo da budu dostupni pacijentima mora se pronaći način da se bar dio prihoda od cigareta i alkohola usmjeri u zdravstvo i to što prije. Inicijative predugo stoje u ladicama.

Savremeno doba sa sobom donosi bolesti koje mogu biti smrtonosne, ali napredak medicine pokazuje da će i za njih biti lijeka i to je sasvim dovoljan razlog da se nastavi ubrzano ulagati u ovu oblast.

Ovo vrijeme poslije izbora, kada se formira vlast, idealno je da se ponovo pokrene priča oko pronalaženja dodatnih izvora finansiranja zdravstva. Jedan od zadataka nove vlasti trebalo bi da bude kreiranje novog zakona o akcizama prema kojem bi bar dio novca od duvanskih proizvoda i alkohola išao za liječenje pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zaštita žena
Zaštita žena
Njemačka
Njemačka
Građanska BiH i tri prsta
Građanska BiH i tri prsta
Stvarno najveći
Stvarno najveći
Oteto prokleto
Oteto prokleto
Problemi tek slijede
Problemi tek slijede
Novi saziv, stari problemi
Novi saziv, stari problemi
Nečasna zarada
Nečasna zarada
Nostalgija
Nostalgija
Bajke u doba krize
Bajke u doba krize
Korak ispred
Korak ispred
Iz plusa u minus
Iz plusa u minus
A šta ćete sad?
A šta ćete sad?
Zaboravljena korona
Zaboravljena korona
Čip mržnje
Čip mržnje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana