Izborni krug

Vedrana Kulaga Simić
Izborni krug

Malo koji mandat vlasti u BiH je protekao bez polemisanja o izmjenama i dopunama domaćeg Izbornog zakona, a nerijetko se moglo i još može čuti da je krajnje vrijeme da krupni zahvati zamijene kozmetičke promjene. Međutim, to "krajnje vrijeme" nikako da osvane.

Partneri u vladajućoj koaliciji na zajedničkom nivou vlasti potrošili su samo u prošlom sazivu dane na pregovorima o izbornim pravilima, ali to nije urodilo, čak ni kada su se u tu priču uključivali službenici iz raznih međunarodnih ambasada.

Ključni problem godinama je na relaciji između Hrvata i Bošnjaka, a zrno nade je "rođeno" kada su politički predstavnici ta dva naroda dogovorili izmjenu izbornih pravila u Mostaru što je u konačnici omogućilo da i na toj adresi budu sprovedeni lokalni izbori nakon duže od decenije zastoja i blokada.

Međutim, iako se očekivalo, čak i slijepo vjerovalo da će to dati jak vjetar u leđa istim tim liderima da na nivou BiH urade više na polju izbornih pravila, to se nije dogodilo, a u međuvremenu fokus sa sprovođenja nadaleko poznate presude u predmetu "Sejdić i Finci", koja treba dati veća prava onima koji se izjašnjavaju kao "ostali", pomjeren je na rješavanje hrvatskog pitanja u FBiH.

I tako smo, kao zemlja u cjelini, ostali u tom izbornom lavirintu u kojem ni jedni, ni drugi, ni treći, ni svaki naredni nisu zadovoljni pravilima ni onim što predviđa trenutno važeći Izborni zakon BiH. Ni kada je suština u pitanju, niti kada je riječ o određenim čisto tehničkim procesima.

Polazeći upravo od toga, novi partneri u vlasti, lani od oktobra, u sam vrh prioriteta stavili su nastavak pregovora o izmjenama izbornih pravila. U startu, sve je u suštini isto tako da je trenutno najveća razlika u odnosu na prošli saziv u tome što bošnjački narod predstavljaju SDP i stranke koje su okupljene oko njih koje su iz vlasti izgurale SDA.

Obećanja su data, a može se i očekivati da "trojka", odnosno po jedan predstavnik iz SNSD-a, HDZ-a i SDP-a BiH počnu pregovore sa ciljem dolaska do rješenja koja, ipak, moraju da dobiju širu podršku u Parlamentu BiH od one koju u ovom momentu, na svojoj strani, imaju partije okupljene oko tih stranaka.

Nova runda pregovora pokazaće i da li zaista ima iskrene volje i želje da konačno bude stavljena tačka i na ovaj problem u BiH za koji svi znaju, koji prema izjavama svi žele da riješe, ali za koji sudbina nikada nije sigurna.

Neće iznenaditi ni ako sve ponovo padne u vodu jer će i dolazeći partneri u nekim narednim sazivima imati čime da se bave, ali će zaista iznenaditi ako ovaj put "upale" pregovori te pregovarači ponude pravo rješenje koje će da bude prihvaćeno u daljoj proceduri. Ono rješenje koje neće biti plod ni potajne želje za sticanjem većih prava od onih pripadajućih, već ono koje nijedno političko oružje neće moći da pobijedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Pucanj u mraku
Pucanj u mraku
Sipanje soli na ranu
Sipanje soli na ranu
Usporite, ljudi
Usporite, ljudi
Povuci, potegni
Povuci, potegni
Rashlađivanje
Rashlađivanje
Dobre inicijative
Dobre inicijative
Mast na kapaljku
Mast na kapaljku
Balkanski paradoksi
Balkanski paradoksi
Treća šansa
Treća šansa
Ključ uspjeha
Ključ uspjeha
Crne slutnje
Crne slutnje
Ima li kraja?
Ima li kraja?
Neizvjesna jesen
Neizvjesna jesen
Milosrdni NATO anđeli
Milosrdni NATO anđeli
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana