Izbori na pragu

Vedrana Kulaga Simić

BiH je na pragu novih opštih izbora za koje se, kao i svaki put, kaže da su presudni za budućnost zemlje i sve one koji u njoj još vide svoju budućnost.

I u ovaj izborni proces BiH ulazi sa veoma lošim zakonom i propratnim aktima jer godinama između ključnih aktera nema saglasnosti da se stvari urede na demokratski način i da se obezbijediti sprovođenje volje birača u potpunosti.

Brojne kockice još nisu posložene, a mnogi bi sve da urade preko noći i da se pokažu kao pravi zaštitnici građana i njihovih interesa.

Takve ideje u “pet do 12”, odnosno ideje koje su mahom samo jedno u nizu oruđa koje stranke i drugi učesnici u izbornom procesu koriste za pridobijanje više poena u borbi za vlast, teško da mogu preći u nešto ozbiljnije.

O izborima se dosta pričalo ove godine. Bilo je pokušaja da se u izborni proces uvedu moderne, providne glasačke kutije, ali je to palo u vodu zbog manjka novca. Pokušalo se dovesti do rješenja koja je trebalo da povećaju transparentnost i to kroz video-nazdor, ali i to, na kraju nije dobilo podršku.

Takav rasplet situacije i iskustvo iz ranijih pregovora jasno su stavili do znanja da je stanje takvo da svake godine milioni maraka mogu da odlaze za razna putovanja, avanture i slično, a da nema milion i nešto za nove glasačke kutije.

Pokazalo je da i neke dobre ideje padaju jer dolaze brzo i u pogrešno vrijeme, iz ovog ili onog razloga. Imajući sve to u vidu jasno je samo da će izbori biti održani prve nedjelje u oktobru i da će birači tog dana čekati svoj red da kažu koga žele na čelu zemlje i republike u naredne četiri godine.

Iako je postojeći Izborni zakon loš, bolji trenutno nemamo i nadležni treba da se drže pravila koja su propisana kako bi volja birača bila ispoštovana.

Svaki izborni ciklus imao je do sada brojne manjkavosti kao i nedostatke i sigurno će tim stopama nastaviti i ovaj koji je pred nama. Birački odbori i dalje su jedna od najslabijih karika cijelog procesa, iako bi trebalo da budu najjača, ali do izbora samo možemo tražiti od članova da rade po zakonu i propisima, a ne kako žele oni koji žele vlast.

Bitno je da sve, koliko je god moguće, prođe u najboljem redu i da nova vlast što prije zasuče rukave te se uhvati u koštac sa brojnim problemima koji guše ovu zemlju u cjelini.

Volja naroda mora biti ispoštovana, a ko gubi ima pravo da se ljuti. Kao i uvijek.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana