Inspektore, samo vi pišite

  Marijana Miljić Bjelovuk
Inspektore, samo vi pišite

Samo vi, inspektore, napišite kaznu za sve ovo što smo mi uradili mimo zakona. Platićemo mi to. I sniziti cijene. Ništa se ne brinite. Malo nam se omaklo. Procenti su to. Malo smo se zaračunali pa preračunali. Ne snalazi se koleginica najbolje na poslu, nova je pa treba da se uhoda.

Sa tim, ali i mnogim drugim rečenicama, koje nemaju nimalo smisla i bez trunke srama pokušavaju još od marta trgovci, mljekari, ali i naftaši, da se opravdaju kod inspektora koji svakodnevno otkrivaju da su cijene osnovnih životnih namirnica i goriva veće od dozvoljenih.

I polazi im to za rukom. I te kako. Jer te rečenice ponavljaju i nakon devet mjeseci od kada su inspektori ušli u njihove kancelarije. Cijene u posljednje vrijeme ne mijenjaju više na dnevnom nivou, već sada iz sata u sat. Vide da mogu. A sve sa jednim ciljem, da uzmu što je moguće više novca od građana u ovoj krizi, koja šamara sa svih strana.

Nažalost, zbog takve alavosti trgovaca i mljekara penzioneri, sve više njih, ali i mnogi drugi građani Srpske, kada stanu ispred rafova i vide cijenu, koja je, naravno, viša nego što je bila juče, prvo sramežljivo pogledaju u svoj novčanik, prebroje novac i odluče da će ipak taj dan provesti bez mlijeka. Jer, hajde, bez njega se nekako i može. Ali bez hljeba ne.

I tako iz mjeseca u mjesec, odnosno iz dana u dan korpa postaje sve siromašnija. Kako je krenulo, u njoj će ostati samo hljeb, koji je naravno poskupio od početka ovog mjeseca. I na tome se, naravno, neće zadržati. Jer treba i pekari da ugrabe u svoj sef što više.

Sve njih redom trebalo bi da bude stid, a ne onog penzionera koji kada prebroji kovanice vidi da ipak nema dovoljno novca za hljeb i mlijeko, jer je ono danas skuplje nego juče.

Od kažnjavanja nema nikakve koristi, jer je kazna inspektora koju im napišu sića u odnosu na ono koliko trgovci, mljekari i naftaši uberu na nezakonitom formiranju cijena. Politika svih je ista - plati tu kaznu i nastavi po starom utabanom putu koji donosi dobru zaradu na muci ionako osiromašenih stanovnika.

Najavljeno je i stavljanje ključa u katanac onih koji se stalno drže iste politike i zgrću nezakonito novac na isticanju viših cijena od dozvoljenih, ali ne čusmo do sada da su ičija vrata zapečaćena. Kada bi ta najava i zaživjela, onda bi većina tržnih centara, mljekara i benzinskih pumpi bila zatvorena pa građani i penzioneri ne bi imali gdje ni da kupuju hranu.

Čak je i sam jedan inspektor nedavno rekao: “Pa meni ne ostaje ništa drugo nego da uzmem kandžiju i da vidim da li ih na taj način mogu natjerati da snize cijene”. I ne bi pomogla ni kandžija, jer je želja za dobiti očigledno kod naših trgovaca i naftaša jača i od batina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana