Industrija

Nada Vranković
Industrija

Bez obzira na udare svjetske ekonomske krize koji nisu zaobišli ni ovaj prostor, industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj ostvarena u prošloj godini veća je za 4,7 odsto u odnosu na godinu ranije.

Ovaj podatak začepio je usta svim "nevjernim Tomama" koji su proizvodnju u Republici Srpskoj posmatrali kao neperspektivnu.

I u uslovima u kojima se svjetska ekonomija danas nalazi, i uprkos činjenici da je kriza ostavila velike posljedice, jer domaće tržište nije dovoljno da bi značajnije pospješilo proizvodnju, industrija u Srpskoj napokon je digla glavu.

Ako se zna da ona odražava stanje privrede, onda je podatak o porastu i više nego dobar.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, industrijska proizvodnja ostvarena u decembru prošle godine u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2010. godini veća je za 8,2 odsto.

Posmatrano prema oblastima proizvodnje, najveći rast od 18,2 odsto zabilježen je u vađenju ruda i kamena, a ova oblast mjesecima bilježi više nego dobre rezultate.

Rast proizvodnje zabilježen je i u prerađivačkoj industriji, koja je uglavnom prva na udaru svih turbulencija na tržištu.

Međutim, pokazalo se da RS ima odgovor i na tržišne neprilike koje se sve češće, sa otvaranjem novih puteva ka inostranim tržištima, prelivaju i na domaću privredu. A dizanjem naftnog giganta - Rafinerije nafte u Brodu - na zdrave noge, privreda Srpske je pokazala da ima čime da parira mnogo većim ekonomijama.

Stvaranjem novog poslovnog ambijenta ovaj brodski gigant doprinio je i smanjenju spoljnotrgovinskog deficita.

U nadolazećem periodu i bez obzira na sve prepreke i nedaće kojih je bilo, a biće ih nesumnjivo još, stvaranjem novih proizvoda koji će biti konkurentni kako na domaćem tako i na evropskom tržištu, izvoznom orijentacijom, većim obrtnim sredstvima industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj nastaviće nesumnjivo i dalje da raste.

Svi oni koji ne vjeruju neka pričaju i dalje, ali statistički podaci su ti koji su mjerodavni, što se na kraju 2011. i vidjelo, zar ne!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Do mentaliteta je
Do mentaliteta je
Od Tita do Olbrajtove
Od Tita do Olbrajtove
Pravosuđe u leru
Pravosuđe u leru
Tapkanje u mjestu
Tapkanje u mjestu
Prevencija, šta je to?
Gluv, zbunjen, normalan
Gluv, zbunjen, normalan
Šamar domaćim radnicima
Šamar domaćim radnicima
Ko jamu kopa...
Ko jamu kopa...
Borba za opstanak
Borba za opstanak
Dosrbljavanje
Dosrbljavanje
Bježi, Fadile
Bježi, Fadile
Šta žene slave?
Šta žene slave?
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana