Građanska BiH i tri prsta

Darko Grabovac
Građanska BiH i tri prsta

Sa Sarajevom nikad dosadno u državnoj zajednici BiH. Matrica tamošnjih umišljenih političara uvijek ista - puna usta multikulturalne, multietničke, multi, multi... ali po mogućnosti da je sve po mjeri Bošnjaka.

Posljednji “eksces” sa tri prsta i odluka Skupštine Kantona Sarajevo da zabrani taj tobož srpski pozdrav, jer je tokom građanskog rata tamošnje stanovništvo propatilo zbog onih koji su se tako pozdravljali, je apsurdan. Čak su na entitetskom televizijskom kanalu novog ministra Nenada Nešića koji je podigao tri prsta usred Sarajeva tjerali da se izvinjava, a ovaj nesrećnik to je i uradio.

Ne treba pominjati brojne reakcije zvaničnika, ali i akademskih građana iz Republike Srpske da tri prsta u srpskom narodu predstavljaju sveto trojstvo “Oca, Sina i Svetoga duha”, a ne kako su Bošnjaci doživjeli to kao neprijateljski pozdrav. Što bi rekla pjesma: “Uzalud vam trud svirači...”

Kada se dobro “izlaprdaju” preko svojih medija i portala o “trofaznim zločincima” zaborave se pa okrenu priču o suživotu, toleranciji i onoj multi, multi... BiH. Oni bi da grade zajedno državu, da građanima bude kao u bajci, da niko nikoga ne mrzi, da se svi vole, a ako je ikako moguće da sve bude po onome kako su Bošnjaci zamislili.

Nisu još preporučili kako Srbi treba da se krste u crkvi. Možda kao u slučaju 9. januara da ne bude taj datum rođenja Republike Srpske već neki drugi, tako i kada dođu da se pomole Bogu ako ikako mogu da ne koriste tri već jedan, dva ili eventualno četiri prsta. Tri nikako!

Košarkaške sudije posebno da pripaze jer bi mogle da nastradaju kada neko postigne koš van linije 6,75 metara. Vjerujem da će sarajevska kantonalna skupština tražiti od Svjetske košarkaške federacije FIBA da promijeni ta pravila. Ima još primjera, kao recimo kada djeca na prste uče da broje ili kada gost od konobara poručuje tri piva...

I sve to traži bošnjačka tobož građanska opcija. Ona ista koja je istjerala Srbe mimo njihove volje iz građanske Jugoslavije pa sada oni treba da imaju senzibilitet prema BiH.

Šta će potomci onih srpskih mučenika koje su pod bordo SS fesovima klali pripadnici Handžar divizije sastavljene i od bosanskih muslimana? Da li kada dođe vrijeme njihovih vjerskih praznika ili kada se na ulici pojavi neki djed sa fesom da im surovi Srbi zabrane nošenje te vizantijske kape koju najčešće na bh. prostoru vežu za muslimane. Ili da ih odmah kazne. A to da su generali i oficiri takozvane Armije RBiH salutirali sa čudno podignutom desnom rukom kao neki ne baš omiljeni likovi iz Berlina ili Rima u Drugom svjetskom ratu ne treba pominjati, jer bi trebalo mnogo papira da se opišu.

Nema sreće u onome što u Sarajevu rade. Sa svih deset prstiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana