Goli opstanak

Anita Janković Rečević
Goli opstanak

Kako se situacija oko sukoba u Ukrajini zahuktava, a evropska kriza produbljuje, građanima RS, BiH pa i cijelog regiona postaje sve veći izazov kako zadovoljiti osnovne životne potrebe sa sredstvima s kojima raspolažu u kućnom budžetu. Poskupljenja ne prestaju, cijene na rafovima marketa mijenjaju se gotovo na sedmičnom nivou i tako sve više tanje ionako tanke novčanike domaćeg stanovništva koje posljednjih mjeseci kupuje samo osnovno i najpotrebnije.

Koliko su cijene otišle u nebo potvrđuju i podaci Saveza sindikata RS o potrošačkoj korpi koja je u avgustu koštala 2.287 maraka, što je za 353 KM više nego za isti mjesec prošle godine. Kada se uzme u obzir da je prosječna plata u Srpskoj u osmom mjesecu ove godine iznosila 1.166 KM jasno je da najveći dio stanovništva nije imao novac ni za pola te potrošačke korpe. Samo za ishranu četvoročlana porodica u avgustu trebalo je da izdvoji 1.009 KM, a toliki iznos za hranu i piće teško su mogle osigurati i porodice u kojima su dva člana zaposlena. O onima sa jednim zaposlenim suludo je i govoriti jer se od plate, pored hrane, podmiruje niz drugih troškova počevši od računa za struju i komunalija, do odjeće, obuće, troškova prevoza i slično.

Iako je u Srpskoj ove i prošle godine došlo do određenog povećanja plata kako u javnom tako i u privatnom sektoru, taj rast ni izbliza ne može ispratiti narastajuće troškove i globalno divljanje cijena. Usljed takve situacije, tvrde u udruženjima za zaštitu potrošača, potrošačke navike građana potpuno su se izmijenile.

Sve što ima primjesu luksuza ostavlja se po strani, da čeka neka bolja vremena, a u korpi završava samo prijeko potrebno ono bez čega se ne može. Na sceni je borba za golo preživljavanje, a čini se, ako je bar suditi prema najavama, da će ta borba dobiti pravo značenje tek u zimskim mjesecima.

Prema riječima evropskih i regionalnih političara ko preživi dolazeću zimu pričaće, jer nas čeka dodatno poskupljenje energenata pa i moguća nestašica hrane.

Međutim, takva ekonomska neizvjesnost možda i ponajmanje plaši naše građane, ako se poredimo sa stanovnicima drugih evropskih zemalja, jer su naši ljudi silom prilika navikli da žive po principu snađi se kako znaš i umiješ. Jer i na ovom primjeru globalne krize i inflacije uvjerili su se, kao i bezbroj puta do sada, da na pomoć lokalnih političara ne mogu računati. Konkretne ekonomske mjere poput ukidanja akciza na gorivo i smanjenja PDV-a na osnovne životne namirnice, o kojima se pričalo mjesecima, izostale su čak i u jeku izborne kampanje kada političari građanima obećavaju i daju sve i svašta. 

I tako, iz dana u dan vrtimo se ukrug uz niz novih problema koji svakodnevici ne dopuštaju da postane monotona. O napretku i blagostanju možemo samo sanjati, takav život sudbina nam nije namijenila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana