Gdje prestaje tehnički mandat

Željka Domazet

Da je BiH zemlja apsurda dokazuje i činjenica da ni godinu dana nakon izbora vlast na nivou BiH nije formirana. Po svemu sudeći oni koji su prošle mandate proveli uglavnom ne radeći posao za koji su izabrani i ne pomišljaju da odstupe od svojih pozicija te im situacija u kojoj se i oni, a i ova zemlja, nalaze po svakom pitanju godi.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić, koga već uveliko zovu “dva u jedan” ne uspijeva da sazove sjednicu Parlamenta, jer bi da diriguje i Parlamentom i Republikom Srpskom i Federacijom BiH, dok sjednice Savjeta ministara, koji je gotovo godinu dana u tehničkom mandatu, vrlo često otkazuje ili odgađa, jer mu se na pozive odazivaju bošnjački i ministri iz srpskog naroda.

Apsurde bez kraja potvrđuje i činjenica da svi oni koji su pobjednici na opštim izborima uredno primaju plate, naknade za odvojeni život i sve druge privilegije, iako zakone ne donose.

Od “velikog rada” koji su najavljivali mnogi od njih tek koriste godišnje odmore, regrese i kojekakve benefite, iako ni budžet za ovu godinu nije donesen, pa se kvartalno, ponekad telefonski dogovore o privremenom finansiranju. I nije samo Zvizdić persona “dva u jedan” nego i neki drugi ministri i parlamentarci poput Šarovića i Mektića, a i Crnatka, koji se vrlo rijetko pojavljuje u Narodnoj skupštini, gdje je izabran za narodnog poslanika, iako su institucije Republike Srpske sve formirane u zakonskom roku i funkcionišu.

Na neformiranje vlasti u ovoj zemlji kakvog nema nigdje na zemaljskoj kugli više se niko ozbiljno ne osvrće. S vremena na vrijeme pojedinci zamazuju oči ojađenom narodu kako se “skuplja” parlamentarna većina, ali je jasno da onima koje smo birali i onima koji su se na pozicije prije pet godina ustoličili ovakvo stanje odgovara. Očigledno je da više niko i ne razmišlja o tome da li će vlast ikada biti formirana. Ima i onih koji više ne kriju da ova zemlja može funkcionisati u tehničkom mandatu do narednih opštih izbora. Svi se polako prestrojavaju za lokalne izbore. Ona stara poslovica: “Bog da živi ovaj režim, plata ide a ja ležim” očigledno nije rečena bez razloga.

Četvrt vijeka nakon rata, po svemu sudeći, i izbori su dovedeni do besmisla, jer zarad funkcija i fotelja tehnički mandat je nova bh. Izmišljotina, u kojoj je moćnicima dobro, a običan svijet se dovija i snalazi kako može. Uostalom, ne bez razloga je rečeno: “Tamo gdje prestaje logika, počinje BiH “, pa i ovakva u tehničkom mandatu.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana