Farsa pravosuđa BiH

Dario Vidojković

Ako je još postojala neka nedoumica, od juče se brutalno jasno pokazalo da za Srbe od strane pravosuđa u BiH nema pravde!

Nasera Orića, kome je u Sarajevu suđeno za ratni zločin za ubistvo tri srpska ratna zarobljenika, juče je Sud BiH oslobodio krivice! Skandal je i da je Oriću suđeno za ubistvo samo tri srpska ratna zarobljenika, pri tome svjesno zanemarivši sve ostale ratne zločine koje je počinio, među koje spadaju najmonstruoznija ubistva poput pogibije sudije Slobodana Ilića iz Srebrenice, kojeg je Orić, prema iskazu svjedoka Ibrana Mustafića, lično preklao.

Dovoljno je samo pogledati Orićev "ratni put", koji je iza sebe ostavio neviđenu pustoš u srpskim varošima i selima u Gornjem Podrinju, poput Kravice, Milića, Ratkovića, Fakovića, Zalazja, Bratunca, Skelana, Srebrenice i u drugim mjestima, tokom kojeg je stradalo više od 3.000 srpskih vojnika i civila. Orić se javno hvalio pred stranim novinarima o svojim "herojstvima" i pokazivao im video-trake sa svojim zločinačkim i neljudskim djelima, kao da su trofeji u pitanju. Pored toga, postoje dokazi u vidu srpskih leševa, koje je, između ostalog, obducirao i patolog Zoran Stanković, i sve je to dokumentovano.

No, sve to za Sud BiH nije bilo dovoljno da se izrekne ovom ratnom zločincu jedina moguća kazna, a to je presuda za ratni zločin!

Elem, u pitanju su bile srpske žrtve i zbog toga se selektivna "pravda" BiH sudova i Tužilaštva pokazala još jednom u najcrnjem svjetlu i pogazila ovom farsom od suđenja svoju pravničku čast! Jasno je sada da za Srbe na nivou BiH pravosuđa neće nikada biti pravde, a nije je bilo ni do sada, kada su isključivo Srbi bili optuživani i osuđivani od strane BiH pravosudnih organa za ratne zločine. Dakle, priča o "nevinim muslimanskim žrtvama" se mora, kako izgleda po svaku cijenu, nastaviti, jer očigledno da za BiH institucije (i za one koji ih pokrivaju sa Zapada) samo Srbi moraju biti jedini krivci za rat i za zločine počinjene u njemu, a na ovaj način se još jednom od strane Suda BiH "odbranio" i mit o "genocidu" u Srebrenici, za koji treba Srbi, kao dežurni krivci, da odgovaraju.

Pored oslobađanja Orića od strane Haškog nesuda, i ova oslobađajuća presuda je ovako još jednom saprala Nasera Orića od svake odgovornosti i krivice za sve ratne zločine koje je počinio, kako bi time mogao ostati "ratni heroj" jednog dijela populacije u dejtonskoj BiH. Za Srbe u Republici Srpskoj, međutim, on će i dalje biti ono što jeste, a to je dokazani ratni zločinac! Poslije ove farse pravosudnih organa na nivou BiH postavlja se ozbiljno pitanje daljeg učešća srpskih predstavnika u takvim organima na nivou BiH, a potreba za referendumsko izjašnjavanje o tom pitanju ponovo aktuelno!

Slučaj "Orić" je isto tako na jedan brutalan način demonstrirao i potrebu za srpskim jedinstvom, nakon čega predstavnici iz redova Saveza za promjene moraju da preispitaju svoje stavove, da li će i ubuduće da podržavaju političko Sarajevo slijepo i nauštrb interesa srpskog naroda i Republike Srpske, kako su, evo, dosad u više prilika činili, i time doveli do opasnosti sam opstanak Republike Srpske! Ovo je jedan tužan dan za pravdu, ali i za sve srpske žrtve, koje su time još jednom na najbrutalniji način ubijene po drugi put i po ko zna koji put ponižene, samo zato što su bili Srbi!

Ovo je, međutim, i dan za konačno otrežnjenje svih odgovornih srpskih političkih činilaca u Republici Srpskoj da se konačno ujedine i da na taj način daju snažan odgovor na ovu neljudsku i posve sramotnu sudsku presudu!

Istoričar dr Dario Vidojković, docent na Univerzitetu u Regenzburugu

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana