Fabrička podešavanja

Darko Momić

“Samostalna Srpska u dejtonskoj BiH” predstavlja jako vješto sročenu floskulu (ne u pežorativnom značenju) jedne političke ideje koja je namijenjena za dvojnu upotrebu ili za upotrebu na dva politička fronta.

 

Jedan je unutrašnji front u kojem se nalaze birači čijem uvu godi ono “samostalna Srpska” pred kojima se drugi dio citirane floskule može vješto da prećuti ili proguta prilikom izgovora. Na eventualno pitanje birača šta znači “u dejtonskoj BiH”, upitani može nehajno da odmahne rukom ili da mu šeretski namigne i tako pošalje poruku da to nije bitno, da je suština u prvom dijelu floskule, a da se dejtonska BiH spominje samo onako.

Drugi politički front kome je namijenjena vješto sročena floskula predstavljaju zvanični Vašington, Brisel i drugi zapadni centri moći čijem uvu nimalo ne godi “samostalna Srpska” i zbog kojih i stoji ono “u dejtonskoj BiH”. Na njihovo upozorenje da je “teritorijalni integritet BiH nepovrediv”, upozoreni može jednostavno da kaže da niko i ne spominje narušavanje teritorijalnog integriteta, da mu smrtno ozbiljan ukaže na drugi dio floskule koji govori o dejtonskoj BiH i objasni da “samostalna Srpska” ne znači nezavisna Srpska, kao što uporno tvrde oni s druge strane međuentitetske linije razdvajanja, već samo, modernim rječnikom rečeno, njeno vraćanje na fabrička podešavanja. Što i jeste suštinski cilj cijele političke ideje oličene u priči o samostalnoj Srpskoj u dejtonskoj BiH.

Pojednostavljeno, šta je to najjedostavnije što možete da uradite kad vaš mobilni telefon počne da radi kako ne treba, kad zbog previše instaliranih aplikacija pokupi svakakve viruse, kad počne sam od sebe da šalje SMS poruke i pozive ili kad jednostavno ne funkcioniše na propisani način? Pa da ga vratite na fabrička podešavanja, zar ne?!

Zašto bi onda bio problem da se isto to uradi i sa BiH. Je l' BiH počela da radi kako ne treba? Jeste. Je l' zbog previše instaliranih nadležnosti počela da “baguje”? Jeste. Je l' njen ministar odbrane samovoljno i bez odluke Predsjedništva odgađa vojnu vježbu? Jeste. Je l' Ustavni sud sam sebi daje za pravo da odlučuje o svemu i svačemu? Daje. Je l' BiH jednostavno ne funkcioniše na Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom propisani način. Ne funkcioniše.

Dakle, rješenje je da se vrati na fabrička podešavanja ili da nastavi da radi mimo ustava i Dejtona, dok potpuno ne “zabaguje”. U tom slučaju, Srpska će biti samostalna, ali ne u dejtonskoj BiH. Paradoksalno je što će najzaslužniji za to biti oni koji su protiv vraćanja BiH na fabrička podešavanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana