Ekonomija, ne politika

Vedrana Kulaga

BiH je dugo na klimavim nogama, može se reći od samog početka. Imala je i ima uspone i padove, ali sve se čini da, kako je starija, postaje neozbiljna, a ne odgovorna i stabilna zemlja.

To se ne može, ali se i ne pokušava sakriti jer je cilj pojedinaca da tim stalnim vraćanjem u prošlost drže ovu zemlju, ma kakva ona bila, dalje od bolje budućnosti.

Politika i narušeni odnosi među političarima dominiraju. Na dnevni red se vraćaju određene želje i inicijative koje nisu uspjele da zažive u vrijeme kada su i bile na stolu i kada se o njima pregovaralo.

Previše vremena ova zemlja je izgubila na sastancima koji su unaprijed bili osuđeni na propast. Previše vremena je proteklo u igrama ko će koga prije potopiti, a uvijek je aktuelno pitanje šta se zapravo dešava kada se zatvore vrata, te da li je to i koliko drugačije od onoga kada se pojave pred građanima i saopšte šta su, odnosno o čemu nisu postigli dogovor.

U tim krugovima vrtimo se od početka, a izlaza nema.

Zato, s druge strane, trpi sve ostalo. Trpi privreda, trpi običan čovjek i radnik koji samo želi da se njegov rad cijeni i da mu život bude dostojan čovjeka. Političke igre guše ekonomiju i tjeraju stanovništvo da odlazi u potrazi za boljim životom.

Čak i oni kojima novac nije toliko potreban pakuju kofere jer ne mogu više da gledaju upravo te političke igre koje su predviđene u udarnom terminu.

Ako nadležni žele da ovaj dio Balkana opstane, potrebno je da svi spuste sve tenzije i trajno pocijepaju sulude ideje sa kojima svako malo izlaze u javnost i ponovo sebi obezbjeđuju glavne uloge.

Ipak, i neke druge stvari ponekad izađu u prvi plan.

Ovih dana to je obećanje, odnosno očekivanje da će izgradnja mosta na Savi kod Gradiške konačno početi narednog mjeseca, jer je riječ o projektu koji se predugo čeka. Najavljeno je i polaganje kamena temeljca za budući most na Savi kod Rače, koji će biti dio autoputa koji treba da bude još jedna spona između Republike Srpske i Srbije.

BiH, odnosno Republici Srpskoj trebaju razvojni projekti. Trebaju joj nova radna mjesta i bolja, generalno, klima, jer ako se ovakvo stanje nastavi, ti i drugi mostovi mogli bi samo da posluže za odlazak, a ne dolazak.

To ne može, naravno, da se popravi preko noći. Niko nema magični štapić da jednim potezom pomiri i usaglasi političare, te ekonomiju podigne na zavidan nivo i tako omogući pristojne poslove i plate radnika u BiH.

Ne cvjetaju ruže ni vani, ali je ipak sigurnije i to je ono što naši ljudi i govore kada prelome da zaključaju vrata i odu bez riječi. Sve dok je ovakvo stanje na političkoj pozornici, biće sve više takvih i to moraju da shvate upravo ti glavni glumci jer je odgovornost na njima.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana