Dugovi ne nestaju preko noći

Dragana Orlović

Ukupna dugovanja u javnom zdravstvenom sistemu Republike Srpske na kraju juna prošle godine iznosila su više od milijardu maraka. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati domovi zdravlja i bolnice koje nemaju neizmirenih obaveza. Duguju za sve i svašta.

Od neplaćenih računa za grijanje i vodu, dugovanja prema dobavljačima, pa do milionskih cifara za poreze i doprinose. Dovoljno je samo pogledati spisak Poreske uprave Republike Srpske, gdje su na vrhu u svim filijalama po visini dugovanja upravo zdravstvene ustanove.

Blokade računa, nezadovoljni radnici i još nezadovoljniji pacijenti posljednjih godina nisu bili nesvakidašnja pojava, zbog čega se polako, ali sigurno i počelo s prebacivanjem zdravstvenih ustanova na trezorski sistem poslovanja.

Očuvanje i unapređenje finansijske održivosti zdravstvenog sistema jeste jedan od prioritetnih ciljeva definisanih i u Programu ekonomskih reformi, a to donekle novi sistem rada obećava.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS tvrde kako dosadašnja iskustva pokazuju da trezorski način poslovanja omogućava kvalitetnije i transparentnije finansijsko planiranje, upravljanje, kao i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Međutim, mnoge zdravstvene ustanove i njihove lokalne zajednice nisu preduzele potrebne procedure kako bi na vrijeme krenule s ovim načinom rada. Njih ukupno 17 trebalo je da od 1. januara pređe na trezorsko poslovanje, ali nisu svi u tome uspjeli. U nekim gradovima i opštinama tome su kumovale političke trzavice u lokalnim parlamentima, dok je u drugima jednostavno bilo manjka želje da se uopšte pređe na trezorski sistem.

To je posebno bilo izraženo u onim zdravstvenim ustanovama koje su poslovale pozitivno i koje smatraju da im novi način rada jednostavno nije ni potreban.

Da li će se i kako ovo odraziti na cjelokupan zdravstveni sistem teško je prognozirati, posebno u ovom vremenu kada je sve podređeno pandemiji i sve većem broj zaraženih. Ipak jedno je sigurno. Dugovi neće nestati preko noći. Transparentniji rad i bolja kontrola trošenja javnih sredstava potrebna je svim zdravstvenim ustanovama, kako bi rad medicinskog osoblja bio usmjeren na što kvalitetnije liječenje pacijenata, a ne na probleme poput neuplaćenih doprinosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana