Društvene mreže leglo pedofila

Anita Janković-Rečević

Iako društvene mreže, bez kojih je život u 21. vijeku postao nezamisliv, imaju brojne prednosti, sve su vidljivije njihove mane.

“Fejsbuk”, “Instagram”, “Tviter” i mnoge druge internet platforme, kojima je osnovna namjena da povezuju ljude za razmjenu mišljenja i neobaveznu komunikaciju, sve više su mjesto za ispoljavanje raznih poremećaja.

To potvrđuju dva najnovija slučaja pedofilije koje je policija Republike Srpske otkrila u jednom danu.  

Naime, prije samo dva dana u Tesliću je uhapšen pedesetjednogodišnji muškarac jer je putem “Fejsbuka” nagovarao djevojčice od 12 i 13 godina da mu šalju golišave fotografije. Da stvar bude gora, on je na toj mreži imao četiri lažna profila sa kojih je stupao u kontakt sa djevojčicama ispitujući ih o seksualnom životu i nagovarajući ih na odnos sa njim.

Da su društvene mreže leglo pedofilije i prijetnja za djecu potvrdilo je hapšenje četrdesetogodišnjeg muškarca iz Gradiške koji je putem “Instagrama” djevojčicu “upoznavao” sa pornografskim sadržajima.

I ova dva slučaja nikako nisu usamljena jer je sličnih primjera u Srpskoj u posljednjih nekoliko godina bilo mnogo.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, u kandžama pedofila lani su se našle 52 djevojčice i tri dječaka, što je za 57 odsto više nego 2017. godine. Ti podaci svjedoče da pedofilija i kod nas uzima maha i da je u našem društvu sve više mentalno poremećenih, nesigurnih ljudi, koji su seksualno nezreli i svoju zonu sigurnosti traže u dječjem društvu. Da je sve više odraslih koji djevojčice i dječake zlostavljaju koristeći njihovu radoznalost i razne psihološke trikove.

Krivicu za ovakvo stanje djelimično snose i sami roditelji jer ne pridaju dovoljno pažnje tome kako njihova djeca koriste internet, sa kojeg vrebaju razne opasnosti. Nerijetko i sami nepravilno koriste društvene mreže, što je posebno vidljivo u ljetnim mjesecima.

U nastojanju da njihovi prijatelji vide gdje su proveli odmor, koliko su uživali i kako je proteklo neko slavlje “kače” desetine fotografija svoje djece na “Fejsbuk” i “Instagram”. Tako nesvjesno potpomažu zloupotrebu svojih mališana gurajući ih u kandže raznim bolesnicima koji traže žrtvu na internetu. 

S ciljem da zaustavi rast pedofilije, Srpska je lani osnovala registar pedofila, ali u suzbijanju ove pojave moraju da se uključe sve relevantne institucije koje vode brigu o djeci. Najvažniji zadatak imaju roditelji, koji moraju strogo kontrolisati s kim njihova djeca komuniciraju na internetu i da ih nauče da ni u virtuelnom svijetu ne treba da razgovaraju sa nepoznatima. Baš kao ni na ulici.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana