Diplomatija bez odgovora

Vedrana Kulaga Simić

BiH, kao zemlja, ne funkcioniše. I to nije samo posljednjih mjeseci, nego su svi svjesni da su korijeni problema u daljoj prošlosti. Nekada se i činilo da napreduje, ali bi nazadovanje često i veoma brzo stiglo kao hladan tuš.

U mnogim sektorima je previše nesuglasica i razmirica pa nije moguće čak ni vidjeti izlaz iz tog lavirinta međusobnih optužbi za sve i svašta te guranja u prvi plan ličnih i neispunjenih ratnih ciljeva i interesa.

Zajednički nivo vlasti je, s pravom, ponajviše na meti kritika, posebno ako se uzmu u obzir računi koji na dnevnom, mjesečnom i godišnjem nivou stižu na naplatu građanima kao poreskim obveznicima.

Preglomazna administracija, institucija za nešto, a, u stvari, ni za ­šta je u neku ruku slika i prilika onog što, uz kojekakve privilegije i naknade, postoji na tom zajedničkom nivou vlasti u BiH. Jedan djelić te slagalice je Ministarstvo inostranih poslova koje je, uz resor odbrane, stalno pod lupom jer dosta, pa čak i previše toga nije došlo na svoje mjesto. Ali i to je odraz onoga što BiH zaista jeste.

U nekoliko navrata ranijih godina pokretane su priče o diplomatiji, od sjedišta u Sarajevu do brojnih ambasada i konzulata širom svijeta. Rad i djelovanje ministara, ambasadora i drugih diplomata gurani su kao tema na dnevne redove sjednica Predstavničkog i Doma naroda, ali je, po nekom nepisanom pravilu, sve to padalo u vodu jer nije bilo dovoljno volje da se o tome otvoreno priča u potrazi za održivim rješenjima ili se i pričalo, da se priča, te da kraj bude u riječima - tresla se gora, rodio se miš.

Na samom početku mandata aktuelne ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković od strane onih koji su joj bliski i koji su joj dali da bude  na toj poziciji čulo se da će biti gafova s njene strane. I tako se pokazalo. Dosta toga je uradila na svoju ruku. Ignorisala dosta pravila i lanac koji je na snazi, makar i na papiru. U parlamentarnim salama je gotovo nije ni bilo, a prema posljednjim podacima sa tih adresa, takav odnos i ponašanje su prevršili svaku mjeru te su pojedinci odlučili da dignu ruke od nje i da pitanja koja su mjesecima ostajala bez odgovora proslijede drugima iz tog diplomatskog svijeta ne bi li napismeno dobili podatke koje traže.

I na taj način je Turkovićeva, kao i u nekim drugim slučajevima, pokazala svoj lični i profesionalni odnos prema Parlamentu i onima koji su tamo da predstavljaju stanovnike BiH i čije je pravo, a prije svega obaveza da od resora inostranih poslova traže informacije o ponašanju u sjedištu, te u bijelom svijetu.

BiH nikada nije sredila stanje u svojoj diplomatiji. Nekada nije mogla, a češće nije htjela jer joj to, aman, nije u interesu. I dok god je tako, neće ni u BiH biti kao u normalnim zemljama jer je posao diplomata da rade za sve u svojoj zemlji, a ne za one koji su ih postavili na te pozicije. Od ministra pa nadalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana