Deblji kraj

Miloš Vasiljević
Deblji kraj

Još početkom 21. vijeka u BiH formirana su zajednička sportska takmičenja kako bi se unaprijedio kvalitet, ali i da jedinstven ligaški format bude zalog da se crpe talenti iz domaćih timova, koji će kasnije činiti okosnicu reprezentacije.

Osim toga, jedan od ciljeva bio je i da se pošalje slika da su mir i suživot mogući na prostorima gdje su nesuglasice i ratno huškačka retorika svakodnevica. Definitivno, otišlo se korak dalje na uštrb sporta, ali i društva  u globalu pa je ono nezamislivo da na jednom terenu igraju Srbin i Bošnjak, a da je sudija Hrvat postala stvarnost. I napredak je vidljiv, popravila se infrastruktura, spuštene su teme na nacionalnoj osnovi, retorika i mržnja svedeni su na minimum. Sve do posljednjih pola godine kad se tenzije šire kao virus, iz vikenda u vikend šalju se loše slike, etiketiraju ljudi, ponižavaju sportisti. U ovoj raspodjeli, najviše gubi država zvana BiH, a kao po običaju Srbi izvlače najdeblji kraj. Dojučerašnja reprezentativka BiH i odbojkašica ŽOK "Gacko" Ivana Radović, zbog objave na društvenim mrežama, prošla je pravi linč od strane federalnih medija, a na njenu adresu stiglo je na stotine uvredljivih poruka za koje niko neće odgovarati.

Fočanka je posljednja osoba u BiH koja bi mogla ponijeti oreol provokatora, ako se uzme u obzir činjenica da je prošla sve reprezentativne selekcije za koje je pošteno igrala. Sve do ove sezone nastupala je za višestrukog šampiona zemlje "Bimal Jedinstvo", čije boje brane djevojke svih nacionalnosti. Ipak, ono što je sigurno Radovićeva više neće nositi dres reprezentacije BiH, samo zato što je objavila fotografiju vojvode Momčila Đujića, uz tri prsta. I nije to prvi put da nam se spočitavaju tri prsta, ako se sjetimo da je selektor mlađih košarkaških selekcija BiH zabranio tri prsta, čak i u igri košarkašica iz Banjaluke. Simptomatično je ponašanje u posljednje vrijeme prema Srbima, animoziteti i uslovljavanja pa se postavlja i pitanje, ako je Ivana Radović završila s reprezentacijom ko je više izgubio, tim koji čine njene prijateljice kojim bi na parketu pomogla ili ona koja nikoga nije vrijeđala. Uz to, da li reprezentacija zaslužuje da za nju igraju naši sportisti ako moraju paziti šta će objaviti, pritom ne vrijeđajući nikoga. Očigledno onima koji pišu ćirilicom, slave slavu i pozdravljaju se srpskim pozdravima vrata će biti zatvorena.

Vrijeme je da se ovakvim napadima stane u kraj, da svi proslavljaju svoje praznike, ali i poštuju druge. Bez poštovanja vratićemo se dva koraka unazad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
100 maraka, druže!
100 maraka, druže!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana