Danas, sutra, prekosutra

Vedrana Kulaga Simić
Danas, sutra, prekosutra

Na adrese zajedničkih institucija u BiH godinama idu opravdane kritike jer mahom ne uspijevaju da odgovore izazovima na bilo kojem polju, a zbog toga ispaštaju svi građani. Bez obzira na to kojem narodu pripadaju.

Posljednji u nizu primjera koji govore tome u prilog su rezultati revizije koji pokazuju da nadležni na tom nivou vlasti, uprkos upozorenjima, nisu preduzeli potrebne aktivnosti, ili kako službenici vole reći “mjere i radnje” da obezbijede efikasnu nabavku ličnih dokumenata i njihovu punu funkcionalnost. Zbog takvog odnosa građani, prema ocjenama, ne mogu da budu sigurni da neće doći do zastoja u izdavanju ličnih karata i vozačkih dozvola, što je poražavajuće. Ali nije ni iznenađujuće ako se pogleda šta je sve na “dugom štapu” u ovoj i ovakvoj BiH.

Politika u ovoj zemlji igra glavnu ulogu. Zbog nepobitne činjenice da još ima onih koji u miru žele da dobiju što im nije pošlo za rukom u ratu, ova zemlja godinama tone sve dublje u sopstvenom blatu umjesto da se svi drže njenog dejtonskog uređenja, te zajedničkim snagama guraju naprijed sve koji još pod ovim dijelom neba vide budućnost.

Ali ne. Svojevrsni verbalni ratovi ne prestaju. Samo se nastavljaju. Došli su do tog stepena da se teško uspije stišati bura na političkoj sceni, a da je druga počela. I tako ukrug, ne gubeći na intenzitetu, već i dobijajući u godinama poput ove kada će sve politike pod lupu birača.

Iako je gotovo cijeli svijet došao u nezavidan položaj zbog sukoba Rusije i Ukrajine, koji Zapad svjesno potpiruje, duhovima prošlosti ne daju mira ni u BiH. Svako malo se čuju prijetnje ratom, pominje se neko prebrojavanje u zemlji u kojoj, uz neki procenat usijanih glava, ima stanovništva koliko u nekom malom svjetskom selu.

Umjesto da se konačno dozovu pameti i domaći huškači, ali i stranci koji im aplaudiraju na tome te počnu da rade u interesu svih u BiH, svjedočimo žalosnoj svakodnevici u kojoj gotovo ništa ne uspijeva, osim enormnog, a krajnje bespotrebnog širenja mržnje i potpirivanja tenzija. Posebno iz takozvanog političkog Sarajeva.   

I dok tako političari sami biraju i odlučuju kako se ponašati od slučaja do slučaja, u institucijama na zajedničkom nivou vlasti ne prolazi gotovo ništa što je od interesa za građane u ovom globalno turbulentnom dobu.

Odgovor na pandemiju virusa korona nije bio dobar, zakočena je pompezno najavljena priča o smanjenju stope PDV-a i ukidanju akciza na gorivo kako bi se pomoglo odavno napaćenim narodima kojima krize nisu novost, ali koje inflacija guta.

To su samo neka od krupnih pitanja koja čekaju bolje dane jer mnogi na tom nivou vlasti se ponašaju u smislu “ne mora danas”. Može sutra, prekosutra, a zapravo je trebalo da bude juče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
100 maraka, druže!
100 maraka, druže!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana