Ciljevi i interesi

Dragana Orlović

Osnovna uloga predstavnika iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH trebalo bi da bude zaštita interesa Srpske, među kojima su sigurno javni univerziteti i razvoj obrazovnog sistema.

Međutim, jedan srpski ministar u Savjetu ministara u tehničkom mandatu očigledno tako ne misli, jer je nastavio da ignoriše sve te interese, glasavši za izvještaj o radu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH. Agencije koja već godinu osporava akreditacije univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, zbog čega je Srpska povukla svoje članove iz njenog Upravnog odbora.

Podnesena je čak i krivična prijava protiv direktora pomenute agencije Envera Halilovića kojeg terete, između ostalog, za nesavjestan rad u službi, zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, kao i falsifikovanje isprava.

U toj krivičnoj prijavi je navedeno da je Halilović 29. marta odbio da izvrši upis rješenja o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, čime je postupio protivno odredbama Statuta agencije, ali i Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH.

Krivična prijava je podnesena u skladu sa zaključkom Vlade Srpske donesenim 3. aprila, a koja je tada ocijenila da blokada upisa javnih univerziteta u Republici Srpskoj u registar predstavlja čistu političku opstrukciju i pokušaj njihove diskreditacije.

Ipak sve to nije bilo važno našem ministru, koji je na telefonskoj sjednici  Savjeta ministara BiH svojim "da" jasno pokazao koliko mu, u stvari, vrijede obrazovni sistem i interesi Republike Srpske.

Nije mu bilo važno ni to što je glasao za izvještaj koji je usvojen protivno statutu same agencije, jer u tom statutu eksplicitno stoji da Upravni odbor usvaja izvještaj i dostavlja ga na razmatranje Savjetu ministara. Međutim, sjednice  Upravnog odbora nije bilo, pošto se i srpski i hrvatski članovi, kao i većina zaposlenih u agenciji, pa čak i univerziteti iz FBiH protive odlukama direktora.

Nema sumnje da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH nije uradila svoj posao, tako da nije zaslužila da Savjet ministara prihvati njen izvještaj, kao što i naš narod nije zaslužio da njegove interese zastupa ministar sa ličnim ciljevima važnijim od opšteg razvoja obrazovanja i budućnosti mladih sa ovih prostora.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana