Čekajući spisak neradnika

 Marijana Miljić Bjelovuk
Čekajući spisak neradnika

Dođe i prođe 31. decembar 2022. godine, ali i prva sedmica nakon toga, a Republika Srpska ne dobi spisak onih koji su zaposleni u javnom sektoru, a ne dolaze na posao. Za sve to vrijeme, naravno, ti neradnici uredno su primali platu, a da nisu ni prošetali do radnog mjesta. Mnogi i ne znaju, čini se, gdje rade i koji je opis njihovog posla.

Sam premijer Srpske Radovan Višković najavio je da će svi oni koji su u tom povlaštenom položaju, kao i oni koji su im to omogućili, dobiti otkaz s 31. decembrom. Sam je rekao jasno, niko ga na to nije tjerao, da će javno saopštiti imena onih koji su tu privilegiju imali kao i period u kojem su primali platu, a nisu dolazili na posao.

Prošao je zadati rok, ali i sedmica nakon toga. Nema ni spiska ali ni otkaza, bar ne za sada. I prvi čovjek Vlade Srpske, po svemu sudeći, sada mijenja ploču pa navodi da će javnost o svemu biti informisana.

Međutim, sada ne navodi rok u kojem će javnost o svemu biti informisana. Ko zna možda su nadležni u Vladi RS uvidjeli da je nemoguće i ući u trag svim neradnicima u javnom sektoru!? Možda ih je previše pa ih u kratkom periodu, od sedam dana, nije moguće ni prebrojati i sabrati na jednom mjestu.

Javna je tajna da su posebno javna preduzeća u Srpskoj korištena svih prethodnih godina za uhljebljavanje podobnih pojedinaca koji se nikada nisu pojavili na poslu. Radna knjižica im je u upravama tih preduzeća, ali su fizički kilometrima udaljeni od radnog mjesta na kojem se vode. Baškare se i uživaju na nekoj egzotičnoj destinaciji, a sve na račun novca građana.

Zato i imamo to što imamo od javnih preduzeća. Reorganizaciju koju nadležni najavljuju svake godine, odnosno tekst posvećen toj najavi samo se kopira i prenosi u ključni ekonomski dokument na kojem se mijenja samo godina. Tako je bilo i 2020, 2021, 2022., a i u onim godinama ispred tih.

Da su se nadležni na vrijeme borili protiv onih koji su odgovorni za očigledno podugačku listu neradnika ne bi danas ni spominjali reorganizaciju javnih preduzeća, ali ni da će javnost o svemu biti informisana.

O tome je, nema sumnje, javnost odavno trebalo da bude informisana i kažnjeni oni koji su takvu politiku zapošljavanja vodili svih prethodnih godina. Jer da je ijedan šef, direktor, ili neradnik kažnjen onaj drugi bi se, ako ništa, bar zapitao da li da posegne za istom praksom zapošljavanja. Ovako kako niko nije kažnjavan i sve je išlo po dobro utabanom i sigurnom putu, jasno je da je u institucijama, fondovima, zavodima i javnim preduzećima stvorena armija neradnika, koje je nemoguće i prebrojati.

Zbog takve njihove politike ispaštaju oni koji savjesno obavljaju svoj posao ali i oni koji godinama čekaju na birou posao. Od silnih neradnika oni ne mogu dobiti posao i obezbijediti sebi pristojan život.

Dobro bi bilo da ne slušamo iz govora i obraćanja nadležnih i za pola godine ili pak godinu da će javnost o svemu biti obaviještena. Jer dosta toga je do sada rečeno i obećano stanovnicima da će im biti saopšteno, a nikada nije. Mnoga o tih obećanja odavno su i zaboravljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
100 maraka, druže!
100 maraka, druže!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana