Borba za radnika

Danijela Bajić

Prognoze da će maca doći na vratanca o pitanju odnosa poslodavaca i radnika polako se obistinjuju.

Poslodavci koji su do juče radnike bahato iskorišćavali, psovali i ucjenjivali, sada smišljaju sve i svašta kako bi ih zadržali u svom kolektivu, jer druge je gotovo nemoguće naći.

Pa sada ti isti poslodavci, koji su prethodnih godina otjerali na stotine radnika u inostranstvo, daju regres, 13. platu, božićnicu, časte putovanjima i večerama, a veliki broj njih svojim radnicima nudi i pomoć pri kupovini krova nad glavom i slično.

Drugim riječima, mnogi poslodavci sada nude sve ono što im još samo prije nekoliko godina nije padalo na pamet.

S obzirom na to da više ne mogu da biraju radnike, poslodavci se kada je radna snaga u pitanju snalaze kako znaju i umiju. Zapošljavaju sve, bez obzira na iskustvo, jer nemaju drugog izlaza. Ono što im najteže pada jeste to što ti isti radnici, koje oni obuče o trošku firme, odluče da odu u neku drugi firmu ili, još gore, u inostranstvo.

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito da polako i u Srpsku dolazi “zlatno” vrijeme radnika, koji će birati, a ne da bude birani. Nažalost, da bi nekome svanulo, drugome treba da se smrkne. Do ovoga sigurno ne bi došlo da veliki broj stanovnika već nije otišao “trbuhom za kruhom” u inostranstvo, jer od plate u BiH nije živio, nego je preživljavao. Do juče ljudima se nije isplatilo raditi za mizeriju, pa je postojala velika nezaposlenost, što je išlo u prilog poslodavcima, koji su mogli da biraju radnike i sa njima rade šta su željeli.

To je i bilo “zlatno” vrijeme za poslodavce koji su radnike mogli ucjenjivati jer uvijek je postojao neko ko bi radio za takvu platu i pod takvim uslovima. Sada, na sreću radnika, sve se promijenilo i sada su oni ti čije vrijeme dolazi, kad mogu ucjenjivati i tražiti još veće plaće i bolje uslove rada jer će uvijek neko to platiti.

Međutim, ni činjenica da su poslodavci spremni dati još veće plate, bolje uslove rada, regrese, božićnice i još mnogo toga što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo, ne pije mnogo vode, jer onaj ko je naumio da ode, on će sigurno otići.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana