Bomba

Veljko Zeljković

Migrantska kriza u BiH je poput tempirane bombe, koja bi svakog časa mogla da eksplodira. Sve češći su slučajevi obračuna sa smrtnim ishodom, krađa, paljenja objekata, oboljelih od malarije, tuberkuloze i šuge. A i zima ide.

Dodatni problem predstavlja i to što niko u BiH ne zna da li među 10.000 migranata, koliko se procjenjuje da ih ima na našim prostorima, ima i potencijalno bezbjednosno opasnih lica, pripadnika nekih od radikalnih islamskih grupa.

U isto vrijeme, EU polako, ali sigurno, zatvara svoje granice. U Sloveniji i Mađarskoj su podigli bodljikavu žicu. U Hrvatskoj planiraju da aktiviraju vojsku, a u Italiji već jedno izvjesno vrijeme ni brodovima sa migrantima ne dozvoljavaju ulazak.

Kada je iz Republike Srpske predlagano da se i granice BiH zatvore, iz Sarajeva, ali i iz Brisela, to je na nož dočekano. Pričalo se o pravima i demokratiji.

Zbog toga je BiH danas postala slijepo crijevo. Od tranzitne države postali smo svojevrsni kamp za prihvatanje. Parking o kojem se niko ne brine. I niko se iz Sarajeva ne pita šta će biti kada se to slijepo crijevo upali. Ili, ne daj Bože, pukne.

U tom slučaju ni hitna operacija ne bi pomogla pacijentu.

Briselu je važno da to bude van njegovih granica, da ovaj problem preseli što dalje od svog dvorišta.

Vlasti u Sarajevu sve to nijemo odobravaju, prihvatajući finansijske mrvice EU, koje ništa ne mogu riješiti. A pogotovo ne donacije ćebadi i kamperskih šatora.

Ministru bezbjednosti BiH važnije je vrijeme provedeno na društvenim mrežama, na kojima se prizemno obračunava sa svojim političkim neistomišljenicima, nego posao kojim bi trebalo da se bavi.

A u Bihaću gori. Doslovno. To ministra Mektića nije puno dotaklo, a ni potreslo. Umjesto konačnog rješenja ovog problema vlasti pokušavaju da migrantsku krizu presele i u druge dijelove BiH. U Srpskoj su odavno rekli da neće primiti migrante na svoju teritoriju, svjesni problema koji oni sa sobom nose. I to je ljudskije i pravičnije nego glumiti lažnog dobročinioca i slugu licemjerne briselske administracije. Uostalom to su već uradile demokratske države poput Mađarske, Austrije, Italije, Slovenije....

A sve bi bilo drugačije da je donesena odluka o zatvaranju granica te da je onima kojima su i zakuvali ovu papicu prepušteno da riješe ovaj svjetski problem.

Jer, nemoguće je gasiti požar 1.000 kilometara od njegovog epicentra.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana