Biti human je naša obaveza

Danijela Bajić
Biti human je naša obaveza

Da li ste znali da godinama kruže glasine kako proslavljeni srpski fudbaler Nemanja Matić obilazi prodavnicu u rodnom mjestu Vrelo i plaća dugove mještana?

Čuli ste sigurno i to da je uplatio nekoliko desetina hiljada evra za liječenje bolesne djece, bilo je po medijima.

Da li ste znali da je Novak Đoković mladoj teniserki bez čula sluha platio put na Australijen open? Ili da je glumac Kijanu Rivs čak 70 odsto svoje zarade od blokbastera “Matriks” uplatio za istraživanje leukemije?

Znate li da Milorad Dodik plaća prevoz za porodice čiju djecu u Rusiju čeka transplantacija bubrega, a dok Branislav Borenović donira višak od povećanja plate, Vlado Đajić poklanja na hiljade jaja za Vaskrs?

Lako je svima njima, reći će prosječni konzument ovdašnjeg medijskog sadržaja, pa i globalnog, koji ne manjkaju ovim ili sličnim objavama.

Oni su puni kao brod, dodaće skeptici, uz opasku da je logično da ljudi sa iznadprosječnim zaradama budu široke ruke kad je u pitanju pomoć najugroženijima.

I onda ih sve zajedno poklopi djevojčica Pavla iz Banjaluke koja sa ocem kupuje namirnice i donosi ih u “Mozaik prijateljstva”, a sličan gest imao je i mladi Aleksa, malo stariji od Pavle, ali istog velikog srca koje je od malih nogu naučilo šta je humanost.

Ovi i slični primjeri nam govore da u dobroti ne smije biti predrasuda, jer svakako nije istina da su samo poznati uključeni u humanitaran rad. Možda su njihovi potezi vidljiviji i na radaru javnosti zbog lične slave sa kojom moraju da se nose, ali to ne znači da raja ne pomaže raju, ako ničim drugim, bar “cvajom” za ručak ili toplom riječju i dobrim savjetom. Danas se pogrešno tumači definicija humanosti i često se mjeri brojem jedinica i nula na uplaćenom računu, a možda je baš tom nekome novac minoran u odnosu na toplu riječ i pažnju kao jedini čin humanosti potreban u datom trenutku.

Biti human znači pomoći, biti tu za nekoga, saslušati ga jer si možda jedini na svijetu koji će se usuditi na to.

Biti human znači trčati za nekoga, pokloniti kosu, posvetiti pjesmu, preći put dug nekoliko hiljada kilometara pješke nekome u čast.

Ili već nešto treće, što će na najpozitivniji mogući način uticati na naše okruženje ili osobu kojoj je takav oblik pažnje potreban, jer su humanost i velikodušnost posebno cijenjene vrline u današnje vrijeme. Uvijek su bile cijenjene, međutim, u ovom ludom, uzburkanom svijetu potrebne su više nego ikada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Usporite, ljudi
Usporite, ljudi
Povuci, potegni
Povuci, potegni
Rashlađivanje
Rashlađivanje
Dobre inicijative
Dobre inicijative
Mast na kapaljku
Mast na kapaljku
Balkanski paradoksi
Balkanski paradoksi
Treća šansa
Treća šansa
Ključ uspjeha
Ključ uspjeha
Crne slutnje
Crne slutnje
Ima li kraja?
Ima li kraja?
Neizvjesna jesen
Neizvjesna jesen
Milosrdni NATO anđeli
Milosrdni NATO anđeli
Kolaps na pomolu
Kolaps na pomolu
Život u strahu
Život u strahu
Žene biznismeni
Žene biznismeni
Milioni za cirkus
Milioni za cirkus
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana