Bacaj, bacaj pare

Marijana Miljić Bjelovuk

Vlasti BiH nemilice bacaju novac poreskih obveznika. Da, bacaju. Njihov rad najbolje se opisuje samo tom riječju.

Toj traljavosti i nemarnosti vlasti u BiH ne vidi se kraj. Da je tako pokazuje i podatak da je lani međunarodnim finansijskim institucijama otišlo više od sedam miliona maraka, jer vlasti nisu povukle odobrene kredite. Dakle, zadužuju građane, zatim te kredite ne koriste pa plaćaju penale međunarodnim kreditorima.

Taman kada pomislimo da je nemarnosti vlasti u BiH došao kraj, ona povuče novi potez i pokaže građanima da ih i dalje može iznenaditi. Naravno, nikako u pozitivnom smislu, već samo u negativnom. Uostalom, građani su se i navikli da im skoro svaki potez vlasti BiH donosi samo štetu. O koristi samo mogu da maštaju.

Svaka normalna i iole razumna vlast bi već kada se zadužila nastojala da taj novac uloži u projekte i poboljša život građana. Da, svaka vlast koja se brine o svojim građanima. To nije slučaj sa BiH. Oni se tom politikom u BiH ne vode. Na kraju krajeva, niko više od građana i ne očekuje da oni zasuču rukave i počnu da rade. Valjda su se i navikli na njih takve neodgovorne, nemarne i traljave. Nažalost! Ne treba ni da govorimo da pozamašnu svotu novca uzimaju za taj svoj “rad”.

Dakle, u ovoj zemlji iznenađenja građane više ništa ne treba da iznenadi. Možda bi ih iznenadilo samo kada bi vlast počela da radi ono za šta je izabrana i da, kada ih već zadužuje, povlači te kredite, a ne da plaća dodatne kamate jer novac nije povučen. Ali, o tome dok prođe još koja decenija, možda i vijek. Neke nove generacije će možda uživati u tome, ako do tada uopšte ikoga budu mogli iznenaditi.

Ali dok je BiH, strani kreditori ne treba da strahuju da će im se finansijska slika imalo pokvariti. Štaviše, mogu da očekuju da će finansijski izvještaji svake godine biti sve bolji. Sefove će im puniti BiH. Kako otplatom već postojećih kredita, tako i davanjem novca za nepovučene kredite.

Ni manje ni više, nego će novac poreskih obveznika dijeliti i šakom i kapom. Izgleda se oni vode onom narodnom: “Ima se, može se”. Jasno je i da se time ne bi vodili da je njihova kasa i novčanik u pitanju. Tada bi bila ona narodna da im je zmija u novčaniku, sefu, na računu ili šta još sve imaju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana