"A gdje je pečat?"

Svjetlana Šurlan

Zaposleni po gradskim i opštinskim upravama uskoro više neće moći da zapitkuju: "A gdje je pečat", jer će dosadašnje nedoumice u vezi s tim ko šta radi, na koji način, čime raspolaže i za šta je odgovoran biti jasno definisane zakonom.

Tako barem najavljuju iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS u kojem već rade na novim zakonima da bi otklonili sve nedoumice u funkcionisanju gradova i opština.

Problemi koji se godinama evidentno gomilaju konačno su natjerali nadležne da se njima pozabave iako se to dogodilo nakon brojnih problema i četiri neuspjela referenduma za opoziv načelnika koja su od 2012. do danas masno plaćena, a nisu dala nikakav efekat.

To se desilo, između ostalog, i zato što zakonima nije jasno definisano kako da rade lokalne uprave, gradske i skupštine opština, odbornici, službenici, namještenici...

Zbog nejasnih propisa pojedine opštine su zapale u krizu, nemaju budžete, a lokalni parlamenti se ne sastaju, ne donose odluke.

Tako je Kneževo u problemima u vezi s radom od polovine 2013, a za ovu godinu nemaju budžet zbog čega ih je Ministarstvo i tužilo. Problem su imali i cijele prošle godine.

U Gradišci je došlo do promjene u sastavu većine i parlament mjesecima ne funkcioniše i ne donosi odluke, a opštinski pečat je bio nestao, pa je poništen, pa je donesen novi... U Srpcu novoizabrani predsjednik Skupštine ne može da uđe u službene prostorije i preuzme pečat od smijenjenog predsjednika koji produžavanjem bolovanja blokira primopredaju dužnosti.

Ovo su samo neke od nedefinisanih situacija zbog kojih su opštine u blokadi i zbog kojih investitori ne kucaju na njihova vrata, a građani ispaštaju. Drugim riječima, opštinari primaju platu, a ništa ne rade. I tako će, po svemu sudeći, ostati do kraja mandata.

Tome, pak, ne mogu da se nadaju oni koji namjeravaju da budu odbornici i načelnici u idućem mandatu, jer bi do tada trebalo da stupe na snagu novi zakoni u kojima će se tačno reći ko kosi, a ko vodu nosi, a i gdje je pečat.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana