Dobitnici i gubitnici

Veljko Zeljković

Prođoše još jedni izbori u BiH. Jedni su se radovali, drugi tugovali. Jedni su slavodobitnički pjevali Luisove pjesme, a drugi “udarili” po kuknjavi.

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata više nego zadovoljni. Njihovi kandidati izvojevaše ubjedljive pobjede na svim frontovima. I to bez foto-finiša, koji su neki očekivali. Formiraće vlast u Republici Srpskoj, a bez njih to neće moći ni na nivou BiH.

Rezultatima mogu biti zadovoljni i u Demokratskom narodnom savezu, ali i Socijalističkoj partiji, zbog rasta u broju osvojenih mandata u odnosu na prošle izbore. U DNS-u se nadaju da bi mogli dobiti i premijersku fotelju, iako “ucjenjivački kapital” kojim raspolažu nije dovoljan da bi se i upustili u takvu vrstu političke avanture.

Iako su pretrpjeli poraz, i u Savezu za pobjedu ima zadovoljnih. Iako je njihov kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić “oduvan” u dvoboju, u Partiji demokratskog progresa imaju razloga da budu koliko-toliko zadovoljni jer osvojiše jedan mandat više za NSRS. Dobar izborni rezultat ostvarili su u Banjaluci, koja je u posljednja dva navrata bila pravi bastion glasova SNSD-a.

U PDP-u “dobiše” i Draška Stanivukovića, koji je iza sebe ostavio i favorizovane poput Igora Crnatka. Ovaj mladić je pokazao kako se samo radom na terenu i stalnim kontaktom sa građanima može doći do rezultata. Iako je mlad, pokazao je više političke zrelosti nego neke njegove starije kolege.

I svi su nakon ovih izbora nešto dobili. Manje ili više. Samo je Srpska demokratska stranka izgubila sve. Baš sve!

Izgubili su izbore. Izgubili su identitet. Članstvo. Savez s ostalim strankama im nije donio ništa. Apsolutno ništa! Politika “pariranja” SNSD-u im se obila o glavu, ali i pomalo ležeran odnos koji su imali po osvajanju vlasti u Sarajevu. Vjerovali su da će vlast u Srpskoj sama pasti. Vjerovali su da je armija nezadovoljnih okupljenih oko “Pravde za Davida” dovoljna kritična masa za lagano osvajanje vlasti. I preračunaše se.

Ono što je jedino u ovom trenutku sigurno jeste da je konačno došlo vrijeme da u ovoj partiji podvuku crtu. I to deblju. Da svedu račun i riješe se ličnih sujeta i sitnih interesa. Tek kada odvoji žito od kukolja SDS će moći ponovo izaći na crtu ostalima. I to ravnopravno. Valjda su iz ove lekcije nešto i naučili.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana