Rezervat

Veljko Zeljković
Rezervat

Zapadni Balkan ponovo je silom prilika u fokusu interesovanja velikih sila. Iako to ovaj put nismo ničim “skrivili”.

Sve je započelo sa imenovanjem raznih specijalnih izaslanika, usvajanjem rezolucija, a onda i iznošenjem raznih političkih rješenja i nepristojnih ponuda koji bi navodno trebalo da donesu boljitak narodima na ovim prostorima. Na stolu su trenutno dvije inicijative - Evropska politička zajednica i Berlinski proces.

Iako se svi kunu kako su i zemlje zapadnog Balkana dio evropske zajednice, te kako je pitanje samo vremena kada ćemo ući u EU, njihove riječi nisu ništa drugo do “obećanje ludom radovanje”. Zamazivanje očiju i nova šargarepa od kojih nam je već muka. Ni soda bikarbona više ne pomaže.

Uporno promovišu nekakvu “balkansku perspektivu” koja nikako nije dobro za narode koji žive na ovim prostorima, zato što ih opet stavlja u jednu vrstu geopolitičkog koša, odnosno internata za kužne, koji su po prirodi stvari nesposobni da sami upravljaju svojim životima i sudbinama.

I upravo pomenute dvije inicijative su u tom pravcu osmišljene i kreirane. Prva - da u Briselu, iako nismo članice ovog saveza, a pitanje je da li ćemo to ikada i postati, bude kreirana spoljna politika balkanskih zemalja. Druga ima za cilj da se Njemačka interesno bolje pozicionira na ovim našim prostorima, u državama koje je kroz istoriju uvijek doživljavala svojim trabantima.

Ukoliko ove sile zaista žele pomoći balkanskim narodima, kako kažu, trebalo bi kao prvo da nas ostave na miru, bar za početak, jer od njihove velike brige i zagrljaja sve teže dišemo. Onda bi trebalo da prestanu da na nas gledaju kao na internat kužnih i divljaka. Niti smo mi Indijanci, niti oni kauboji. A i vremena rezervata su prošlost.

Nakon toga trebalo bi da prestanu sa nakaradnim tumačenjem međunarodnog prava, što se vjerovatno najbolje ogleda u slučaju Dejtonskog sporazuma. Insistira se na duhu, a ne slovu ovog sporazuma. Ukoliko je potpisana i usvojena Rezolucija 1244, zašto se ona ne primjenjuje na KiM, već se preko nje tako olako prelazi? Zašto te demokrate ne ukinu međunarodni protektorat u BiH? Ukoliko ćemo voditi zajedničku spoljnu politiku, zašto nas u paketu ne prime u EU? Zbog čega im smeta “Otvoreni Balkan”? Umjesto toga oni nam opet nude nekakve nove rezervate. Nude nam i mentorstvo u prevazilaženju problema koje su sami zakuvali. Baš velikodušno s njihove strane što nas ponovo uvlače u svoje geopolitičke igre u kojima smo poput šahovskih figura. I to puka pješadija, koja treba da igra po notama “kraljeva”. Da su bar kraljevi salse pa hajde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
SAD i NATO
SAD i NATO
Godine čekanja
Godine čekanja
Muzej utemeljivača Srpske
Muzej utemeljivača Srpske
Neutralnost
Neutralnost
Raštimovani orkestar
Raštimovani orkestar
Prekogranični praznik
Prekogranični praznik
Prorok Zvizdić
Prorok Zvizdić
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana