Rektor protiv srpskog jezika

Miloš Kovačević

Još pošteno nije ni zasjeo u rektorsku fotelju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a već drugoga dana nakon što je preuzeo funkciju rektora prof. dr Milan Kulić predstavio se javnosti Srpske intervjuom, čiji dijelovi u najmanju ruku otvaraju pitanje: koje nužne osobine rektor mora imati, a koje ne smije nikako imati. Svaki rektor svakog državnog univerziteta u bilo kojoj zemlji, a posebno u Republici Srpskoj, mora biti nacionalno orijentisan i uz to mora biti rektor koji će podjednako uvažavati sve grupacije nauka unutar Univerziteta.

U intervjuu koji je dao novinarki “Glasa Srpske” 3.10.2019. godine naslovljenom “Otimanje za studente ruši obrazovni sistem” - novoustoličeni rektor odmah je pokazao da ne posjeduje nijednu od navedenih nužnih osobina. U intervju, naime, više govorio o Medicinskom fakultetu u Foči negoli o Univerzitetu. Iz intervjua bi se moglo čak zaključiti da rektor Kulić Univerzitet vidi kao ekvivalent Medicinskom fakultetu i da će sve učiniti kako bi sve nauke “utrpao” u kalup medicinskih.

A šta tek reći o njegovom odnosu prema nacionalnom utemeljenju i Srba i Republike Srpske. A upravo to je povod za ovo reagovanje.

Rektor prof. dr Milan Kulić, na novinarkino provokativno, a činjenički utemeljeno pitanje da se “već godinama broj brucoša na odsjeku za srpski jezik broji na prste jedne ruke. Da li će doći do zamrzavanja nekih programa?” - odgovara baš kao da je sjedio na posljednjem Kongresu SDA i ruku digao za na tom kongresu izglasanu “deklaraciju”, u kojoj se kao jedan od glavnih ciljeva djelovanja SDA navodi “iskorak ka bosanstvu i njegova afirmacija”, jer “bošnjaštvo i bosanstvo nikako ne mogu biti u koliziji”. A afirmacija “bosanskog” jezika znači ukidanje srpskog, kao što afirmacija unitarne bosanske države znači ukidanje Republike Srpske.

Na te stavove oko unitarne Bosne i ukidanja srpskog jezika reagovao je i najpozvaniji i najpoznatiji od srpskih političara Milorad Dodik, ali i najuže rukovodstvo Republike Srpske. U tim reagovanjima istaknuto je da je srpski jezik zajedno sa ćiriličkim pismom osnovni identitetski kriterijum svih Srba, a i nacionalno identitetsko uporište Republike Srpske.

A šta o tome kaže novoustoličeni rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Kaže da razmišlja “da se na te smjerove određeni period ne upisuju studenti ili da dva javna univerziteta naprave dogovor pa da na jednom upisujemo jedne, a na drugom sljedeće godine”.

Ingeniozna ideja nema šta, kao da je iz glave Bakira Izetbegovića!

Treba ostaviti konkurentskom bošnjačkom univerzitetu u Sarajevu da školuje profesore srpskog jezika indoktrinirane “bosanstvom” i antisrpstvom. Treba ukinuti srpski jezik baš na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Upita li se novoustoličeni rektor da li će Bošnjaci ukinuti “bosanski” ili bar srpski na Univerzitetu u Sarajevu, ma kakvo interesovanje za te studijske programe bilo.

Umjesto da se u intervjuu bavi ozbiljnim problemima koje je naslijedio od prethodnog rektora i koji ruše dignitet samog Univerziteta, kakvi su npr. slučajevi nekriterijalnog izbora nastavnika - Kulić bi da ukine srpski jezik, zasad istina privremeno. A na Univerzitetu su za vrijeme bivšeg rektora birani u redovne profesore i kandidati koji su imali samo dva člana komisije (je li to ikad i na jednom univerzitetu sem u Istočnom Sarajevu bilo moguće!?) ili kojima su među bitne naučne doprinose za redovnog profesora uvrštavani “in memorijami” (što je bez sumnje svjetski raritet, po kome će Univerzitet u Sarajevu biti spominjan?!).

Ne mogu da vjerujem da na ovu izjavu rektora istočnosarajevskog Univerziteta neće reagovati resorni ministar ili sam Milorad Dodik, jer ona pokazuje skučenu nacionalnu svijest rektorovu i namjeru da se na Univerzitetu za njegova mandata oživotvore nacionalno pogubne izetbegovićevske ideje. To posebno zbog toga što je problem studija srpskog jezika i književnosti tako lako rješiv, na način kako to rješavaju druge zemlje, Slovenija na primjer. Ali nikako da se srpski jezik rješava po medicinskom modelu ili po modelu Bakira Izetbegovića, modelu Bosne bez srpskog jezika, a samo sa “bosanskim”. Rektor vjerovatno ne zna da su fakulteti nastavno-naučne ustanove, a da Republici Srpskoj danas najviše fali tekstova u odbranu nacionalnih identitetskih kriterijuma.

Sve ovo napisah kao najstariji profesor Katedre za srpski jezik i književnost, kao rukovodilac Odjeljenja za srpski jezik Andrićeva instituta i kao lingvista, koji je kao sudski jezički vještak branio nacionalne filološke interese Republike Srpske na sudovima Federacije BiH. A napisah zato da rektor stvarno ne bi, zaljubljen u Izetbegovićeve ideje, pokušao i da ih sprovodi na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Prof. dr Miloš Kovačević,  redovni profesor za savremeni srpski jezik i opštu lingvistiku na

Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i rukovodilac Odjeljenja za srpski jezik Andrićevog instituta u Višegradu

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana