Ratni demoni na ekranu FTV-a

Sanja Vlaisavljević
Ratni demoni na ekranu FTV-a

Dnevnik FTV! Srijeda, 14.12.2011. godine. Voditelj Darjan Babić. FTV, dakle javni servis Federacije, da ne bude zabune.

Javni servis za koji pretplatu plaćaju i građani RS, ako se ne varam. Ako plaćaju, ona valjda očekuju i da budu barem minimalno ljudski tretirani u tom medijskom prostoru. Međutim, kao što je poznato, FTV više nema nikakvu političku emisiju, pobliže nikakvu ozbiljniju političku emisiju, još bliže nema više svoje čedo, magazin „60 minuta", tako onda informativne emisije poprimaju sve više izgled političkih emisija. Emfatični izrazi voditelja, stilske figure, arhivski snimci Magazina koji "ide do posljednjeg daha" i propagandne fraze dio su ikonografije informativnih emisija FTV.

Samopreporuke

Priče o samima sebi, svojim novinarima, samohvale, samopreporuke osnovni su moto u gotovo svim obraćanjima iz ove naše/njihove TV kuće. E o čemu je govorio zaneseni voditelj Babić? O sastanku direktora tri javna RTV servisa, koji je neki dan održan u Tesliću. U stvari, samo su se dvojica pojavila. Predstavnici FTV-a nisu došli na taj sastanak. A i zašto bi dolazili kada njih ne zanima ništa što bi mogli čuti od ostalih kolega koji rade na zajedničkom poslu. Ova riječ "zajednički" bode oči, ali nažalost istinita je barem donekle. Zajednička je korist od naplate pretplata od svih građana koju dijele u dogovorenim omjerima. Stoga bi njihov interes za uspostavljanjem dijaloga i zajedničkih strategija morao biti mnogo izraženiji nego u bilo kojoj drugoj oblasti javnog djelovanja. No, još jedna napomena prije dalje analize. Odmah nakon sastanka u Tesliću u jednim od dvije sarajevske dnevne novine pisalo je da su "BHT i RTRS u krizi, RTVBiH stoji dobro", a u drugim da je ukupan "RTV sistem pred kolapsom" zbog prikupljenih "3.200.000 KM manje sredstava u odnosu na 2010". Nekako u isto vrijeme kada su ove dvije sasvim različite vijesti objavile sarajevske novine u "Nezavisnim novinama" smo mogli pročitati: "Naplativost RTV takse u RS je 90 odsto, a u FBiH znatno manja, ali se prikupljeni novac raspoređuje u omjeru 50 odsto za BHRT, te po 25 odsto entitetskim emiterima".

Finansije i rat

Dobro, evo sada znamo i kako novine prenose ovu vijest. Ali, voditelj centralnog dnevnika na FTV, u tekuću finansijsku situaciju uključuje rat, Karadžića i dakako izjave svojih odabranih političara. Pa tako saznajemo da Milorad Dodik svojim izjavama danas o medijima u BiH samo nastavlja ono što je njegov prethodnik Karadžić započeo. Da bi nas uvjerili u valjanost svojih tvrdnji, pustili su ispisane dvije Dodikove rečenice potpuno izuzete iz konteksta koje tako predstavljene daju potpuno drugi ton onome što je on rekao. Treba naglasiti da je finansijski gledano FTV i Dodikova televizija, podjednako koliko i svih građana RS. Dakle, Dodikove neprijateljske i rušilačke izjave su samo nastavak rata RS-a i poslije rata, vele na FTV. Zašto? Zato što je izjavio da treba podržavati medije "koji su na komercijalnoj osnovi preživjeli teška vremena, a ne 'jednog monstruma' koji živi u Sarajevu", kao i da će pitati građane RS šta misle o pretplati za javni servis: "pitaćemo naše ljude da li žele da plaćaju RTV pretplatu ili žele da se usmjere isključivo na našu televiziju". E da, dodao je još i da je "povlačenje RTRS iz Javnog RTV servisa jedino rješenje, a da je poznato da već duže vrijeme postoji zastoj u naplati RTV pretplate i da se to kompenzuje tako što se značajna naplata vrši u RS". Evo spornih "ratno huškačkih" Dodikovih izjava. Ako je nakon ovih izjava Dodik doprinio dizanju ratnih tenzija, kako onda protumačiti izjave, ton i stavove voditelja dnevnika na FTV? Poratnim i miroljubivim? Punim poštovanja prema predsjedniku jednog entiteta? Punim uvažavanja prema glasačkoj volji jednog naroda? Dobro, ali šta očekivati od voditelja kada član bh. Parlamenta Denis Bećirović koji sjedi u istim zastupničkim klupama sa predstavnicima RS izražava duboko nepovjerenje prema svojim kolegama i prema čovjeku "kakav je Dodik". To je opet, vjerovatno, izraz dobre volje i razumijevanja. To je poruka svim RTV pretplatnicima koju šalje predstavnik građanske partije "za čovjeka" iz Sarajeva. E pa kada i govori o nekakvom sarajevskom medijskom monstrumu da li Dodik uistinu griješi? Njegova rečenica je izuzeta iz konteksta, ispisana na ekranu, baš kao da je taj čovjek lišen sposobnosti govora, a drugi političar je pričao i pričao ("uživo" iz Albanije gdje se upravo zatekao!) sve ono što se uklapalo u prethodni dio voditeljevog govora.

FTV mantra

No, nije ni vršilac dužnosti direktora BHT bio pošteđen provokativnih pitanja već u narednom prilogu iste emisije. Naime, njega je neka novinarka, koja je jedva artikulisala svoju misao, pitala da li se boji Dodika pa je stoga "podržao dodikovce" na sastanku u Tesliću. Čovjek se od retoričkih nasrtaja novinarke koja je po zadatku postavljala pitanja branio koliko god je to bilo moguće, pozivao se na činjenice i nastojao da sačuva dostojanstvo. Inače u razgovorima sa novinarima FTV bitnije od samih odgovora jeste sačuvati dostojanstvo.

I konačno, nije ni direktor RTRS bio pošteđen. Trebalo je opet ponoviti, po stoti put, da se ne daj Bože ne zaboravi, FTV mantra o Draganu Davidoviću i njegovoj "ratnoj ulozi". Zašto? Zato što je zastupao principijelne i u suštini sasvim pragmatične stavove o RTV pretplati. Eto, nakon svega, postavlja se pitanje da li baš Dodik, Davidović i ostali iz RS zastupaju nastavak "ratne Karadžićeve politike" ili pak na FTV nikako ne mogu da se oslobode ratnih demona. Ili možda ne žele? Ili možda samo žele da građani RS prestanu plaćati pretplatu za sve emitere podjednako, pa nude separatističko novinarstvo svojim gledaocima?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
SAD i NATO
SAD i NATO
Godine čekanja
Godine čekanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana