Prljave igre

Miladin Mitrović
Prljave igre

Predstojeći predsjednički izbori u Crnoj Gori, planirani za 19. mart, donose ne samo nove političke tenzije, nego i rehabilituju stare ideološke podjele koje malo više od dvije decenije razaraju crnogorsko društvo.

Crna Gora ponovo ulazi u izbore duboko podijeljena, a dodatnoj polarizaciji doprinosi kampanja koju vodi lider DPS-a Milo Đukanović i koja se po ko ­zna koji put zasniva na zaštiti ugrožene države od veliko srpskog nacionalizma.

Nema nikakve sumnje da će lider DPS-a i još uvijek aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u svojoj izbornoj kampanji nastaviti i sa politikom diskreditacije SPC i njenih pristalica. Na ovaj način on će pokušati da ponovo mobiliše ne samo svoje partijsko biračko tijelo, nego da dobije i podršku drugih nacionalnih manjina i tako obezbijedi što bolji rezultat na predstojećim predsjedničkim izborima. Međutim, za razliku od prethodnih izbornih kampanja u kojima je on javno i otvoreno kritikovao SPC i karakterisao je kao veliku opasnost nacionalnim crnogorskim interesima, ovoga puta će se odlučiti na mnogo lukaviji plan koji je već odavno izrežiran i detaljno osmišljen u saradnji sa zapadnoevropskim partnerima. Poučen negativnim iskustvom prethodnih izbora kada je otvoreno napadajući SPC izazvao gnjev i revolt širokih narodnih masa u Crnoj Gori, koje su dovele do toga da je izgubio i parlamentarnu većinu i lokalnu vlast u većim crnogorskim gradovima, ovoga puta njegov napad na SPC i njene vjernike biće organizovan na drugi način i imaće apsolutno drugi karakter.

Destrukcija

Aktuelnom crnogorskom predsjedniku naruku ide činjenica da i sam kolektivni Zapad u svojoj spoljnoj politici SPC već odavno vidi  kao ozbiljnu prepreku u sprovođenju svojih evroatlantskih integracija i ostvarenju geopolitičkih interesa na Balkanu. Usvojena rezolucija Evropskog parlamenta od 9. marta 2022. godine protiv SPC jeste samo jedan u nizu transparentnih dokaza negativnih nastrojenja Zapada prema SPC i njenim vjernicima. Očigledno da je Đukanović uspio da uvjeri zvanični Brisel da SPC u Crnoj Gori ne predstavlja samo izvjesnu opasnost za budućnost njegovog političkog režima, nego i realnu prepreku za zapadne integracione procese preko kojih se stvaraju novi izmišljeni nacionalni identiteti i tim samim vrši raslojavanje i slabljenje srpskog nacionalnog korpusa.    

Da kolektivni Zapad već odavno pokušava da se direktno upliće u život SPC, kršeći pri tome osnovne demokratske principe i načela, svjedoče nam aktivnosti preko kojih su pokušali da destabilizuju i uzburkaju situaciju u Srbiji pred izbor patrijarha Porfirija. Upravo ovakve analogične destruktivne aktivnosti sada su izraženo primjetne u Crnoj Gori - vodi se nemilosrdna kampanja protiv Srpske pravoslavne crkve sa ciljem da se ona diskredituje i omalovaži. U ovu svrhu biće iskorištena dobro provjerena anglosaksonska tehnologija manipulacije i lažiranja, čija su glavna meta sveštenstvo i uticajni arhijereji SPC.

Dakle, uoči predsjedničkih izbora u Crnoj Gori cilj anglosaksonskih prljavih igara nesumnjivo prije svega biće pokušaj diskreditacije autoriteta mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Britanski stručnjaci isplanirali su prilično podmukao plan svojih aktivnosti, preko kojih bi se i ličnost i visoki rejting koji mitropolit Joanikije uživa u crnogorskom narodu našli prvi na udaru. Na prijedlog prozapadnog lobija Crne Gore planiraju da u medije i društveno-političke krugove ubacuju lažne i izmišljene finansijske manipulacije koje će biti pripisivane srpskim arhijerejima i sveštenstvu i preko kojih će pokušati da uruše sam autoritet SPC.

Karta razdora

U DPS-u smatraju da će se kao rezultat realizacije lažne propagandske ofanzive protiv SPC smanjiti izborna podrška patriotskog pravoslavnog bloka u Crnoj Gori, a povećati podrška Đukanoviću i tim samim istovremeno opravdati njegove ranije aktivnosti koje su bile usmjerene na razbijanje SPC i pokušaje formiranja nekanonske i lažne "crnogorske crkve".

Britanska informativna kampanja nastojaće ne samo da oslabi autoritet SPC već da još više podijeli i onako podijeljeno crnogorsko društvo, igrajući na kartu razdora između Srba i ostalih nacija. Podijeljeno društvo i politička ubjeđenja ostavljaju dovoljno prostora za direktno miješanje Zapada u unutrašnji politički i društveno-socijalni život Crne Gore. Iza lažiranja skandala, neosnovanih optužbi za velikosrpski hegemonizam i sprovođenje tobože interesa Beograda i Moskve, krije se politički interes zapadnoevropskih zemalja, koje po svaku cijenu sada žele da minimalizuju srpsko prisustvo u Crnoj Gori i umanje autoritet SPC u crnogorskom društvu. Događaje u Crnoj Gori pomno prati Fanar i lukavi carigradski patrijarh Vartolomej, koji je već posijao tragični raskol u Ukrajini narušivši kanonski poredak Pravoslavne crkve i svojom nekanonskom odlukom nanio nepopravljivu štetu cijelom pravoslavnom svijetu. Vartolomej razmatra različite opcije sa kojima bi podržao crnogorske raskolnike u slučaju Đukanovićeve pobjede. Ovo ne treba da bude nimalo začuđujuće, jer primjer ukrajinskoga raskola jasno je pokazao da Konstantinopolj sprovodi politiku agresivnih američkih ambicija.

Lažne afere

Strateški cilj operacije koju planiraju Britanci pred predsjedničke izbore u Crnoj Gori jeste stvaranje lažnih afera preko kojih bi se neosnovano i bez ikakvih dokaza optužili Srbi i SPC, a predstavnici bivšeg režima iz svega toga izvukli izbornu korist. Predstaviti u medijskom prostoru SPC, kao glavnog destabilizirajućeg faktora i prepreku razvoja crnogorskog društva, biće dominanta predizborna tema pristalica DPS-a i njihovih koalicionih partnera.

Anglosaksonci pokušavaju da u crnogorskom društvu izazovu antagonizam prema SPC, bez obzira na to što je ona u licima svojih mitropolita, sveštenika kroz mnogovjekovnu istoriju svoga postojanja ispisala najslavnije stranice istorije Crne Gore i njenoga naroda. Nema nikakve sumnje da je kolektivni Zapad čvrsto odlučio da predsjedničke izbore u Crnoj Gori iskoristi prije svega kao povod za medijski rat protiv SPC i nanošenje štete njenim interesima. Zbog toga je važno da i narod i crnogorska javnost ne podlegnu neosnovanim medijskim manipulacijama i lažiranjima, koje su kao provjereni instrumenti promjena društvenog mnjenja već odavno postale glavne prepoznatljive karakteristike zapadnoevropskih sila.

PIŠE: Miladin Mitrović, predsjednik Imperatorsko-pravoslavno-palestinskog društva Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
SAD i NATO
SAD i NATO
Godine čekanja
Godine čekanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana