POGLEDI “Februarske teze” Ambasade Rusije u BiH

Igor Kalabuhov, ambasador
POGLEDI “Februarske teze” Ambasade Rusije u BiH

Specijalna vojna operacija (SVO). Specijalna vojna operacija, koju je Rusija pokrenula s ciljem zaštite stanovništva sa ruskog govornog područja Donbasa, biće vođena dok se ne ispune postavljeni ciljevi. Pod time se podrazumijeva potpuno uništenje izvora prijetnji bezbjednosti Ruske Federacije i njenih građana.

Rusija - Zapad. Odnosi između Rusije i Zapada nastavljaju da naglo degradiraju. Faktički je u toku hibridni rat SAD i Evrope protiv Rusije koji su Vašington i njegovi sateliti pripremali više godina. U prilog tome idu priznanja Angele Merkel, Fransoe Olanda, Borisa Džonsona o tome da je Sporazum iz Minska bio smišljen kako bi se kupilo vrijeme za snabdijevanje Kijeva naoružanjem. Korak po korak Ukrajinu su pretvarali u “anti Rusiju”, pothranjivali su na tom području rusofobske i neonacističke tendencije.

Rusija - SAD. Nakon što je prošle zime Vašington faktički odbio da razgovara o ruskom prijedlogu u vezi sa novim garancijama bezbjednosti u Evropi, postalo je očigledno da SAD nisu zainteresovane za normalizaciju odnosa sa Rusijom, niti za ravnopravan dijalog sa drugim zemljama.

Rusija - Evropska unija. Evropska unija i lideri pojedinih vodećih država članica EU potpuno su se diskreditovali kao “posrednici” pri rješavanju bilo kojih konflikata na kontinentu. Totalan gubitak nezavisnosti ovog bloka i njegova neposredna potčinjenost Vašingtonu čine spornom svrsishodnost direktne komunikacije sa njim.

Rusija - Bosna i Hercegovina. Vidimo Bosnu i Hercegovinu kao prijateljsku državu. Ponovo potvrđujemo svoju spremnost za ravnopravan dijalog o svim pitanjima koja predstavljaju obostrani interes. Računamo na to da će rukovodstvo države i ubuduće biti uzdržano u vezi sa antiruskim sankcijama.

Implementacija Dejtonskog sporazuma. Smatramo da je uplitanje spoljnih igrača u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine neprihvatljivo. Uvjereni smo da je funkcionisanje Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) neosnovano bez učešća Rusije. Insistiramo na hitnom zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) iz razloga što više ne postoji neophodnost za njegovo prisustvo u državi. Ubijeđeni smo da je samovolja “visokog predstavnika”, koji nema potrebnog mandata Savjeta bezbjednosti UN, glavni faktor destabilizacije u zemlji. Vjerujemo da je Dejtonski mirovni sporazum temelj Bosne i Hercegovine koja se sastoji od tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva entiteta.

Novi svjetski poredak. Okončano je doba dominacije Zapada sa SAD na čelu, karakteristično po jednostranom nametanju ostalom svijetu pravila uz kršenje prava i sloboda pojedinih osoba, organizacija, država, čitavih regiona. Trenutno je u toku formiranje novog svjetskog poretka. Ovaj proces će potrajati neodređeni vremenski period, sada se nalazimo u njegovoj najbolnijoj fazi, odnosno fazi sloma starog i borbe za novi sistem.

Sloboda medija. Intenzivna antiruska informacijska kampanja, koju je pokrenuo Zapad usljed objavljivanja specijalne vojne operacije, zajedno sa neprikrivenim “regrutovanjem” medija od strane Vašingtona sasvim je jasno pokazala apsolutnu degradaciju slobodnog novinarstva. Pozivamo svjetske i regionalne medijske radnike da se vrate glavnim načelima njihove profesije, a to su nezavisnost i nepristrasnost. Zahvalni smo redakcijama novinskih izdanja u Bosni i Hercegovini i posebno u Republici Srpskoj na uravnoteženom stavu i otvorenom medijskom prostoru za sve tačke gledišta, uključujući i onu rusku.

Energetska bezbjednost. Uzrok energetske krize u Evropi je pogrešna politika zapadnih država u oblasti energetike tokom privrednog obnavljanja u periodu nakon virusa korona, kao i pokušaju Vašingtona i Brisela da “kazne” Rusiju putem sankcija i direktne sabotaže kao što je bio slučaj sa projektima “Sjevernog toka”. Bilo koje pripisivanje krivice Rusiji u vezi sa deficitom energenata u Evropi dio je antiruske propagande kojom Zapad teži da prekrije vlastite greške. Sigurni smo da saradnja u oblasti energetike ne smije biti politizovana.

Klimatske promjene. Zapad je osujetio napore cijele međunarodne zajednice u prelazu na “zelenu” tehnologiju. Zbog njihovih antiruskih sankcija zemlje koje nemaju vlastite izvore energije nemaju drugog izbora osim da se vrate na energente štetne po ekologiju. Na taj način dijalog o klimatskim promjenama je doživio kolosalan udarac. Za povratak tom dijalogu će trebati mnogo vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POGLEDI Erdogan i Turska
POGLEDI  Erdogan i Turska
POGLEDI Austrijski Krim
POGLEDI Austrijski Krim
POGLEDI Moć istorije
POGLEDI Moć istorije
Ženski Lazar u Banjaluci
Ženski Lazar u Banjaluci
Alpsko utvrđenje
Alpsko utvrđenje
Turska, Erdogan i izbori
Turska, Erdogan i izbori
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana