Parada hipokrizije u Hirošimi

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH
Parada hipokrizije u Hirošimi

Prošle sedmice u japanskoj Hirošimi održana je premijera još jedne predstave u izvođenju sedam zapadnih zemalja - takozvane G7 ili “Grupe sedam”.

Nivo licemjerja kojim su bile ispunjene izjave lidera i finalni komunike dostigao je neviđene razmjere. Ukoliko su učesnici samita vjerovali da će njihove antiruske poruke naštetiti ugledu naše zemlje, onda su se prevarili - njihova rusofobična predstava postala je još jedan plastičan primjer njihove vlastite kratkovidosti, sebičnosti i dvostrukih standarda.

Počnimo od izabranog mjesta za sastanak. Cijeli civilizovani svijet vidio je posjetu američkog predsjednika Džoa Bajdena Hirošimi kao istorijsku priliku da se Vašington iskreno izvini japanskom narodu za rezultate svojih “nuklearnih eksperimenata” u dva japanska grada. (Podsjetimo da je, prema različitim procjenama, u trenutku eksplozije u Hirošimi umrlo od 70.00 do 100.000 ljudi, u Nagasakiju oko 70.000, a ukupan broj žrtava koje su naknadno umrle od radijacijske bolesti iznosi više od 500.000). Umjesto toga, američki lider je ostavio sljedeći zapis u knjizi posjetilaca Memorijalnog muzeja mira: “Neka priče u ovom muzeju podsjete sve nas na našu posvećenost izgradnji mirne budućnosti. Nastavimo zajedno napredovati ka danu kada ćemo konačno i zauvijek osloboditi svijet nuklearnog oružja. Čuvajte vjeru!”

Ne zvuči kao izvinjenje, a kamoli pokajanje.

“Adut”

Generalno, tema nuklearnog oružja nije najjača strana u retorici Zapada. Njihov glavni, kako oni to smatraju, “adut” je “poštovanje” principa transparentnosti. Zaista, evropske nuklearne države redovno objavljuju podatke o broju bojevih glava koje imaju u svom arsenalu, ali ti podaci su uglavnom fiktivni ili vrlo uslovni i ne mogu se provjeriti. U stvarnosti zapadne prestonice osjećaju se potpuno slobodnim u svom djelovanju - na primjer, Velika Britanija je nedavno podigla ograničenje za nuklearne bojeve glave za više od trećine i najavila smanjenje nivoa transparentnosti u nuklearnim pitanjima. Čudno je, ali niko ne vidi prijetnju u ovim akcijama Londona.

Rusija, sa svoje strane, pristupa nuklearnim poslovima s najvećom odgovornošću - mi stalno ažuriramo podatke o našem arsenalu, obavještavajući o tome i ruske građane i međunarodnu zajednicu. Održavamo najviši stepen “transparentnosti” koliko to dopuštaju bezbjednosni razlozi.

Isto važi i za biološko oružje. U finalnom komunikeu samita G7 zemlje učesnice su licemjerno potvrdile da se pridržavaju Konvencije o biološkom i toksičnom oružju, koja zabranjuje razvoj, proizvodnju, nabavku, transfer, zadržavanje, skladištenje i upotrebu takvog naoružanja. Kako onda objasniti akcije Sjedinjenih Država, koje raspoređuju vojne biološke laboratorije širom svijeta, uključujući i one u blizini ruskih granica? Otkrivene informacije o zajedničkim projektima Kijeva i Pentagona o razvoju biološkog oružja očigledno su bile toliko nezgodne za Sjedinjene Države da ni Rusija ni Kina još nisu dobile odgovor na službene zahtjeve da se razjasni priroda aktivnosti ukrajinskih bioloških laboratorija.

Vraćajući se na Konvenciju, zanimljivo je napomenuti da se Rusija dugi niz godina zalaže za usvajanje univerzalnog pravno obavezujućeg protokola sa efikasnim mehanizmom za verifikaciju biološkog i toksičnog oružja, dok su upravo SAD one koje blokiraju ovu inicijativu sve od 2001. godine. U tom slučaju, pod čime je to Vašington postavio potpis u komunikeu iz Hirošime?

Sastanci G7 su prvobitno bili zamišljeni kao mehanizam koordinacije koji bi omogućio vodećim zemljama sa ekonomske tačke gledišta da usklade svoje principijelne stavove o pitanjima svjetskih agendi. Čemu je to služilo? To je pomagalo da se­ svijet učini predvidljivijim i sigurnijim. Sada je ova organizacija potpuno degradirala i pretvorila se u izvor globalne nestabilnosti, stvarajući nove linije podjele u međunarodnim odnosima svojim antiruskim - kao i antikineskim - izjavama.

Fiksacija

Očigledna je bolesna fiksacija zemalja članica G7 na konfrontaciju sa Rusijom. Akcije koje one preduzimaju odavno su se pretvorile u osmišljen sistem, u kojem Vašington daje ton. Neodgovorno ponašanje zapadnih zemalja, koje vodi samo degradaciji globalnog nivoa bezbjednosti, već je dovelo do strašnih posljedica po cijeli svijet, a prije svega po građane tih istih zemalja, čije su vlade konačno izgubile bilo kakvu vezu sa interesima sopstvenog stanovništva.

U stvari, postavši sjedište za planiranje mjera kolektivnih sankcija, G7 je “uspjela” u tome da planetu proguta prehrambena i energetska kriza. Ograničenja koja nameću protiv ruskih resursa potkopavaju temelje tržišnog funkcionisanja svjetske ekonomije, protivrječe normama Svjetske trgovinske organizacije i međunarodnog prava. Pri tome, od prepreka u snabdijevanju ruskim prehrambenim proizvodima najviše pate one zemlje kojima su oni najpotrebniji.

Postalo je očigledno da pumpanje Kijeva oružjem, što je inspirisano “vodećim” državama svijeta, faktički označava uvlačenje Zapada u direktan sukob sa Rusijom, ali malo ko govori o ogromnom finansijskom pritisku na budžet ovih zemalja, jer su one prisiljene da povećaju vojne troškove.

Učesnici samita G7 često drugima drže predavanja o važnosti življenja u skladu sa “demokratskim vrijednostima”. Ali iz nekog razloga oni se rijetko sjećaju da su sami izgradili vlastito blagostanje na račun potlačenih naroda, čija su prava bila dosljedno kršena, a ponekad -  kao u slučaju autohtonog stanovništva Sjedinjenih Država i Kanade - čak je i došlo do genocida. U suštini, zemlje G7 su istorijski kolonijalne i predatorske sile, čija priroda moći ostaje nepromijenjena do dan-danas. Vojne intervencije širom svijeta, ekonomske sankcije, sveprisutna korupcija, lažljiva propaganda - kako se sve to odnosi na poštovanje ljudskih prava i pridržavanje neoliberalnih vrijednosti?

Predstava zapadnjaka u Hirošimi je završena, ali se aplauz ne čuje. Jer pretvaranje, obmana i demonstracija samo da drugi vide, kada je jasno da sam glumac ne vjeruje u ono što govori, to nikada neće impresionirati gledaoca. Morate očarati vlastitim primjerom - ako već namećete demokratiju, onda morate iskreno vjerovati u nju i neumoljivo slijediti njene principe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
SAD i NATO
SAD i NATO
Godine čekanja
Godine čekanja
Muzej utemeljivača Srpske
Muzej utemeljivača Srpske
Neutralnost
Neutralnost
Raštimovani orkestar
Raštimovani orkestar
Prekogranični praznik
Prekogranični praznik
Prorok Zvizdić
Prorok Zvizdić
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana